EKSTAZI BI MOGAO DA DOBIJE ODOBRENJE AMERIČKE AGENCIJE ZA LEKOVE ali samo za tačno određenu terapiju
Foto: Shutterstock

pomaže u lečenju ptsp-a

EKSTAZI BI MOGAO DA DOBIJE ODOBRENJE AMERIČKE AGENCIJE ZA LEKOVE ali samo za tačno određenu terapiju

Planeta -

Iako se smatra psihodeličnom drogom, MDMA (3,4-metilenedioksi-metamfetamin), ili kako se popularno naziva "ekstazi", ima efekte koji se razlikuju od tipičnih psihodelika.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je pokazao obećavajuće rezultate u kasnoj fazi kliničkog ispitivanja za osobe sa teškim oblikom PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj) zbog čega američka agencija za lekove razmatra da odobri upotrebu ekstazija za to stanje.

Reč je o studiji koja će skoro biti objavljena u časopisu Nature Medicine, a odnosi se na 90 ispitanika, osoba s PTSP-om koje su bile podvrgnute terapiji razgovorom tokom istraživanja.

Ispitanici su bili mahom ratni veterani, osobe koje rade u hitnim službama, žrtve seksualnih napada, masovnih pucnjava, porodičnog nasilja ili trauma iz detinjstva.

"To nije lek, to je terapija koju lek pojačava", rekao je autor istraživanja i direktor Multidisciplinarnog udruženja za psihodeličke studije Rik Doblin za Njujork tajms.

MDMA može da pojača učinke terapije razgovorom kroz nekoliko mehanizama jer lek povećava nivo serotonina u mozgu, poznatog kao hormon sreće.

Sa druge strane, MDMA takođe povećava nivo hormona oksitocina, koji pojačava osećaj empatije i poverenja. Poslednji hormon na koji utiče MDMA je prolaktin koji je inače povezan sa osećajima opuštenosti i zadovoljstva.

Treba napomenuti kako spomenuta droga pojačava moždanu aktivnost u prefrontalnom korteksu koji je ujedno i ključan za obradu informacija, prilagođava amigdalu, moždanu strukturu u obliku badema koja je uključena u motivaciju i emocionalno ponašanje koja je odgovorna za ponašanja vođena strahom i panikom.

Takva kombinacija učinaka verojatno pomažu osobama s PTSP-om kako bi lakše izašli iz takvog načina razmišljanja.

Istraživanje sprovedeno na miševima 2019. godine je nagovestilo kako bi MDMA mogao "gurnuti" mozak u dečje stanje, u kojem traumatična sećanja postaju destabilizovana, što uveliko olakšava rad sa takvim pacijentima.

Čini se da MDMA ima pozitivan učinak u novom kliničkom ispitivanju. Iako su neki učesnici ispitivanja imali problema sa mučninom zbog uzimanja spomenute supstance, lek nije izazvao ozbiljne nuspojave.

Kako ga Agencija za hranu i lekove (FDA) u potpunosti odobrila, psihoterapija potpomognuta MDMA-om mora da postgne pozitivne rezultate u drugom kliničkom ispitivanju u kasnoj fazi.

Testiranje je već u toku i u njemu učestvuje stotinu ispitanika, što znači da bi odobrenje FDA za lečenje moglo doći već 2023. godine.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track