CENE NAFTE RASTU: Treću nedelju jača potražnja za crnim zlatom
Foto: Profimedia

oporavak ekonomije

CENE NAFTE RASTU: Treću nedelju jača potražnja za crnim zlatom

Planeta -

Cene nafte su na svetskim tržištima porasle i prošle sedmice, treće za redom, jer se očekuje da će sa oporavkom privrede od koronakrize ojačati potražnja za "crnim zlatom".

Na londonskom tržištu cena barela prošle sedmice porasla je 0,6 posto, na 68,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 0,7 posto, na 65,37 dolara.

Podršku cenama pružile su procene o jačanju potražnje s obzirom na to da se najveće svetske privrede oporavljaju od koronakrize, a aktivnosti postupno normalizuju.

Tako je prošle sedmice Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da će potražnja za naftom premašiti proizvodnju najvećih proizvođača.

"Očekivani rast ponude do kraja ove godine nije ni blizu naše procene znatno veće potražnje nakon drugog tromesečja", saopštila je IEA.

I Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ističe snažan oporavak potražnje u ovoj godini, predviđajući da će rast u Kini i SAD-u premašiti uticaj krize zbog koronavirusa u Indiji.

"Očekivanje da će se privreda i potražnja brzo oporaviti pomoglo je ceni na londonskom tržištu", rekao je analitičar Comercbanke Karsten Frič.

Prepreku snažnijem rastu cena predstavlja zdravstvena kriza u Indiji, trećem najvećem potrošaču nafte u svetu, gde se beleže rekordne brojke novih slučajeva zaraženih i umrlih od koronavirusa.

Trgovci su prošle sedmice pratili i ponovno pokretanje naftovoda Kolonijal pajplajn u SAD nakon hakerskog napada prethodnog vikenda.

Kolonijal pajplajn saopštio je u petak da je pogon ponovo pokrenut i da su isporuke na svim tržištima krenule.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track