HAMAS PROTIV IZRAELA UPOTREBIO NOVO ORUŽJE: Nije raketa, a lansira se iz vode. Glavna META su brodovi i gasne platforme !
Foto: Printscreen/ IDF

asimetrični rat na moru

HAMAS PROTIV IZRAELA UPOTREBIO NOVO ORUŽJE: Nije raketa, a lansira se iz vode. Glavna META su brodovi i gasne platforme !

Planeta -

Društvenim mrežama večeras je prostrujila informacija da je danas blizu obale Gaze napadnut izraelski patrolni brod. Neki su tvrdili da nije u pitanju bio patrolni čamac nego korveta Izraelske mornarice. U početku nije bilo saopštavano sa čim je plovilo napadnuto da li je bila protivoklopna raketa tipa Kornet E lansirana sa obale, torpedo ili protivbrodska raketa. Međutim sad su isplivali detalji oružja sa kojim raspolaže mornarica Hamasa i zašto su izraelski brobeni avioni nekoliko puta gađali postrojenja koja pripadaju mornarici Hamasa.

O ovom slučaju oglasila se i izraelska vojska koja je saopštila da je u ponedeljak sprečila Hamas koji je nameravao da upotrebi daljinsku upravljivo podvodno plovilo protiv brodova izraelske mornarice.

"Autonomno podvodno plovilo lansirano je sa obale Gaze, rekli su na konferenciji za štampu izraelske vojske. Kako je saopšteno podvodno plovilo je bilo usmereno na plovilo izraelske vojske, ali je napad bio bezuspešan.

Prema obaveštajnim procenama Izraela, podvodna plovila koja koristi Hamas nisu novost. Kako je saopštio list Harec većina ovih plovila nastala je u priručnim radionicama koje koristi mornarica Hamasa i u sebi sadrže 30 kilograma eksploziva. Namenjeni su za napade na plovila izraelske vojske koja u okviru pomorske blokade patroliraju pored Gaze sprečavajući prenos naoružanja u ovu enkalvu pod kontrolom Hamasa.

Izraelski pomorski stručnjaci tvrde da bi napad takvim plovilima pomago da pričini manju materijalnu štetu, ali veliki problem bi bio taj što bi se podvodna autonomna plovila iskoristila u propagandnom ratu i obilato eksploatisali snimci napada na izraelske ciljeve na moru.

Harec podseća i da nisu samo podvodna plovila planirala da se koriste za napad na izraelske brodove, nego i izraelske platforme za prirodni gas. Osim za napade ova podvodna plovila se mogu koristit i za prikupljanje obaveštajnih informacija za Hamasovu pomorsku komandu.

Zbog ovog pokušaja napada na plovila izraelske vojske i eliminacija ovih plovila na obali koja su bila planirana da se iskoriste za napad na gasne platforme, proizvodnja gasa je obustavljena.

To se pre svega odnosi na gasnu platformu Tamar, gde je proizvodnja i crpeljenje gasa obustavljeno , posle izveštaja da je Hamas ovim plovilima pokušao da napadne jedan sličan ovakav objekat.

Vojni zvaničnici tvrde da je gasna platforma adekvatno zaštićena raketnim čamcima i odgovarajućim raketnim sistemima.

Hamasova mornarica

Izrael je više puta upozoravao na rastući trend opasnosti od delovanja mornaričkog elementa Hamasa, koji je postao realna opasnost za izraelske pomorske interese. Čak je i Hamas značajni elelent posvetio upravo razvoju mornarice čija infrastruktura se takođe u poslednjih nekoliko dana našla na meti udara izraelske avijacije .

Trend zabrinutosti Izraela za razvoj mornaričkih kapaciteta Hamasa posebno je porastao od 2014. godine kada su pomorski komandosi ovog pokreta izveli upad na plažu Zikim severno od Gaze tokom izraelske intervencije 2014. godine.

Od tad u posednjih 5 godina Hamas je značajno unapredio svoje pomorske kapacitete. Velika količina novca korištena je za obuku novih pomorskih komandosa, kupovana je oprema i noaružanje. Ovo jačanje nije prošlo nezapaženo, već su izraelci započeli tajni rat kako bi osujetili napore Hamasa da što više iskoristi svoje pomorske sposobnosti.

Hamas svoju mornaričku komandosku jedinicu smatra elitnom jedinicom i najvećom u svom vojnom krilu, brigada Izz al-Din al-Kassam. Zbog toga su za ove jedinicu izabrani najbolji borci, koji su podeljeni u grupe raspoređene širom Gaze.

Prema dosuptnim informacijama Hamasovi "ljudi žabe" stari su od 18 do 20 godina koji prolaze dugu i tešku vojnu obuku. Među kanidatima se pravi stroga selekcija, a oni koji budu izabrani čine manje grupe koje su obučene za ronjenje i pomorske operacije.

Obuka ronilaca Hamasa uključuje vežbe u moru prenosa visokokvalitetnog eksploziva i mina koji se koriste protiv izraelskih mornaričkih brodova, rukovanje brodovima koji nose eksploziv, kretanje od mora do kopna i obrnuto. Oni su takođe obučeni za lansiranje vođenih protivtenkovskih raketa sa obale na more protiv brodova.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track