DOGOVARA SE SASTANAK PUTINA I BAJDENA: Susret Blinkena i Lavrova na samitu Arktičkog saveta u Rejkjaviku
Foto: EPA / RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY, EPA/OLIVIER HOSLET

pomirenje na pomolu

DOGOVARA SE SASTANAK PUTINA I BAJDENA: Susret Blinkena i Lavrova na samitu Arktičkog saveta u Rejkjaviku

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaće se danas sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u glavnom gradu Islanda, Rejkjaviku.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs kazao je za agenciju TASS da će se Blinken i Lavrov sastati u okviru sastanka ministara spoljnih poslova osam članica Arktičkog saveta.

"Bilateralni sastanak će se dogoditi posle glavnog dogadjaja večeri i daće nam bolji uvid da li možemo da postignemo odnos sa Moskovom koji je stabilniji i više predvidiv", izjavio je Prajs.

To će biti sastanak na najvišem nivou predstavnika SAD i Rusije od kada je u januaru Džp Bajden stupio na dužnost, navodi Rojters. Očekuje se da će Lavrov i Blinken dogovarati susret predsednika SAD i Rusije Vladimira Putina.

Odnosi Rusije i SAD zategnuti su u poslednje vreme.

Bajden je u martu nazvao Putina ubicom i najavio da će uvesti nove mere protiv Moskve. Ubrzo zatim, zvanični Vašington povukao je potez i proterao je ruske diplomate. Rusija je zatim uzvratila proterivanjem američkih diplomata

Mogućnost sastanka Bajdena i Putina je Bela kuća nagovestila prošlog meseca, a ruski mediji, mada samit nije potvrđen, tvrde da bi najverovatnije mogao da bude održan u Švajcarskoj.

Blinken i Lavrov u Rejkjaviku učestvuju na satanku Arktičkog saveta čije su članice Kanada, Danska, Finska, Island, Norveška, Rusija, Švedska i SAD.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja