RUSKA FLOTA MALA ALI UBITAČNA: Američki magazin analizira zašto SAD nosači aviona nisu uvek od koristi VIDEO
Foto: Vadim Savitskii / Sputnik / Profimedia

direktno

RUSKA FLOTA MALA ALI UBITAČNA: Američki magazin analizira zašto SAD nosači aviona nisu uvek od koristi VIDEO

Planeta -

Sa samo jednim nosačem aviona i manje od trećine broja razarača kojima upravlja američka mornarica, ruska mornarica možda ne predstavlja nužnu ili krajnje ozbiljnu pretnju američkim i NATO mornaričkim snagama u Crnom moru.

Ova očigledna stvarnost ne sprečava Rusiju da sprovodi transparentne i energične napore da masovno proširi svoje prisustvo i vatrenu snagu na Crnom moru. Ovaj ruski proces traje već nekoliko godina, prema ruskoj novinskoj agenciji TASS, koja je 13. maja izvestila da će ruska crnomorska flota ove godine dati sedam novih borbenih brodova. To se događa samo godinu dana nakon što je ruska Crnomorska flota prošle godine dobila sedam novih brodova, takođe je izvestio TASS.

Iako mala i naizgled manje preteća za veliku i visokotehnološku američku mornaricu, čak i bez značajne podrške saveznika iz NATO-a, ruska mornarica i dalje predstavlja verodostojnu pretnju.

Ako Rusija dodaje nove ratne brodove, koje su to vrste ratni brodovi? Od najvećeg značaja, kojim vrstama oružja, radara i senzora mogu da upravljaju? Odgovori na ova pitanja verovatno će otkriti pravi opseg rastuće pretnje.

Pretnje ruske mornarice zaista bi postale mnogo hitnije ukoliko izveštaji TASS-a o hipersoničnoj raketno naoružanoj fregati koja deluje u njenoj Severnoj floti budu tačni. Pozivajući se na novu rusku fregatu kao prvu u klasi za njenu Severnu flotu, TASS je izvestio da je novi ratni brod krenuo u područje Baltičkog mora za novu seriju testiranja.

"Ratni brod ove klase prvi put je predstavljen javnosti. Svi koji su to želeli mogli su da se ukrcaju na ratni brod, koji je prvi na svetu testirao hipersonično raketno oružje", navodi TASS.

Iako nedostaje nosačima aviona, razaračima i drugim velikim ratnim brodovima na platformi, ruska mornarica ne samo da ima zabrinjavajuću flotu visokotehnoloških, teško naoružanih šezdeset i četiri podmornice, već takođe upravlja sa čak osamdeset pet korveta i pedeset pet patrolnih čamaca, prema sajtu GlobalFajerpauer.

Manji, brži i upravljiviji brodovi kao što su patrolni čamci i korvete mogli bi se pokazati posebno pretećim u obalnim oblastima Crnog mora, koji se graniče sa osetljivim područjima, uključujući obalu nekoliko NATO saveznika poput Bugarske i Rumunije. Nosači aviona bi imali veće šanse da izvrše ofanzivne napade, međutim, jedan ruski nosač aviona mogao bi potencijalno da lansira borbene avione u Crnom moru kako bi intimizovao zapadne snage u patroli, ali potisak ruske površinske flote možda bi bio pogodniji za obalnu odbranu.

Ruske korvete plitkog gaza i patrolni brodovi mogli bi da deluju u vitalnim oblastima manje dostupnim većim brodovima američke mornarice dubljeg gaza. Ovo bi ojačalo rusko držanje priobalne odbrane sa okretnijim, okretnim naoružanim korvetama i patrolnim čamcima.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track