Najnovije vesti

NIJE VIĐENA ČETIRI DECENIJE U Argentini se pojavila džinovska vidra FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen Twitter/@bcnn1

SMATRA SE IZUMRLOM VRSTOM

NIJE VIĐENA ČETIRI DECENIJE U Argentini se pojavila džinovska vidra FOTO, VIDEO

Planeta

Džinovska rečna vidra, životinja koja se smatra izumrlom vrstom zbog gubitka staništa i lova, pojavila se prošle nedelje u Argentini.

Divlji predator, poslednji put viđen osamdesetih godina, primećen je prošle nedelje u reci Bermeho, nacionalnom parku "Neprobojni", na severoistoku argentinske provincije Čako, piše Gardijan.

"Bilo je to veliko iznenađenje", izjavio je direktor zaštite Fondacije Rivajlding Argentina, Sebastian di Martino, koji je vidru uspeo da slika telefonom dok je vozio kajak.

Ova spektakularna životinja može biti dugačka 1,8 metara, dok odrasle jedinke teže preko 30 kilograma, a njihova uloga je ključna u uravnoteženju prirode.

Vidre su deo projekta obnove ekosistema za vraćanje predatora i drugih vrsta u njihova rodna staništa, a važnost ponovnog pojavljivanja džinovske vidre je u tome što se vrste koje su nestale mogu vratiti i nastaviti život u divljim rezervatima, ako su zaštićene.

"Divovska rečna vidra je vrhunski predator koji vrši regulatorni uticaj na vodeni ekosistem", rekao je Di Martino.

Nacionalni park "Neprobojni", prostire se na 128 hiljada hektara autohtonih šuma i vodenih tokova, koji štite izuzetan biodiverzitet u netaknutom delu šume Gran Čako, jednom od najugroženijih ekosistema na svetu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track