POVRATAK DIVLJEG ZAPADA: Teksas na putu da bude država sa najviše legalnog oružja na ulicama! VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

zakon

POVRATAK DIVLJEG ZAPADA: Teksas na putu da bude država sa najviše legalnog oružja na ulicama! VIDEO

Planeta -

Zakonodavci iz Teksasa odobrili su u ponedeljak zakon kojim će stanovnicima biti dozvoljeno da nose pištolje bez dozvola, čime se guverneru Gregu Abotu otvara put za potpisivanje mere koju su njegove konzervativne pristalica proglasili istorijskom.

Abot, republikanac, rekao je prošlog meseca da će podržati takozvani zakon za neovlašćeno nošenje, koji će se primenjivati na ljude starije od 21 godine, početkom ove godine.

Autori zakona rekli su da je zakon neophodan jer dobijanje dozvole za nošenje pištolja u državi - koja zahteva obuku, pismeni test, otiske prstiju i druge mere - "krši" prava Teksašana na drugi amandman.

Grupe za kontrolu oružja, zakonodavci iz Demokratske stranke i neki pripasnici bezbedobnosnih struktura usprotivili su se zakonu, tvrdeći da će on "skinuti" kritične mere zaštite sa postupka kupovine oružja i učiniti rad policajaca opasnijim.

"Pravo na nošenje oružja nije nesputano", rekao je Kevin Lorens, predsednik udruženja opštinske policije u Teksasu, prošlog meseca u državnom Kapitolu. "Ne slažemo se sa ljudima koji guraju ovo pitanje. Oni uzimaju polovinu jednog amandmana i ignorišu ostatak Ustava".

U izjavi od ponedeljka, Nacionalni institut za ozružje za zakonodavnu akciju nazvao je taj zakon "najznačajnijom merom za promenu Drugog amandmana u istoriji Teksasa".

Kurir.rs/NBC News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track