ZBOG OVOGA JOJ PRETI 15 GODINA ZATVORA Objavljen snimak devojke beloruskog novinara! Sofijina majka: Izgleda uplašeno! VIDEO
Foto: East2West News / Profimedia

UHAPŠENI NAKON PRINUDNOG SLETANJA AVIONA

ZBOG OVOGA JOJ PRETI 15 GODINA ZATVORA Objavljen snimak devojke beloruskog novinara! Sofijina majka: Izgleda uplašeno! VIDEO

Planeta -

Mlada Ruskinja, devojka beloruskog novinara Romana Protaševiča koja je uhapšena nakon što je avion Rajanera prinudno sleteo u Minsk, pojavila se u snimku "priznanja" iz zatvora.

Snimak je objavljen na provladinom kanalu na Telegramu u utorak i prikazuje devojku kako sedi na stolici, a za koju se navodi da je Sofija Sapega (23), partnerka opozicionog aktiviste Romana Protaševiča.

U snimku, za koji se sumnja da je snimljen pod prinudom, Sapega kaže da na Telegramu vodi kanal pod nazivom "The Black Book of Belarus" (Crna knjiga Belorusije), koji objavljuje privatne informacije o policiji - zločin koji bi mogao da je stavi u zatvor na 15 godina.

Njen snimak "priznanja" iz zatvora pojavio se nakon što je objavljen veoma sličan video Protaševiča, u kojem "priznaje" da je organizovao masovne demonstracije u Belorusiji prošle godine. Saradnici i njegova porodica rekli su nakon objavljivanja snimka da je priznanje iznuđeno, prenosi "Dejli mejl".

Kako može da se zaključi sa snimka, čini se da Sofija nije povređena, što nije bio slučaj sa njenim dečkom.

Naime, njegov otac Dmitri Protaševič rekao je da se na snimku vidi kako je njegovom sinu slomljen nos i da nosi šminku kako bi sakrio modrice na licu.

Sa druge strane, njena majka Ana Dudič rekla je da Sofija izgleda uplašeno i da ne govori na uobičajen način.

Roman Protaševič, Sofija Sapega, Minsk, bloger
foto: EPA/TOMS KALNINS

Roman i Sofija uhapšeni su u nedelju nakon što je avion Rajanera od Grčke do Litvanije, gde oboje žive, preusmeren na aerodrom u Minsku uz pratnju MiG-29 nakon lažne dojave o bombi.

Njih dvoje su uhapšeni nakon sletanja, a ovaj incident izazvao je oštre osude zapada.

EU je uvela i sankcije Belorusiji i zabranila joj da koristi evropsko nebo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja