SLIKE KANDIDATA, TAJMAN I LISTOVI ČAJA I SVETE BILJKE: Šamani predviđaju ishod peruanskih izbora
Foto: EPA/Paolo Aguilar

ko će pobediti?

SLIKE KANDIDATA, TAJMAN I LISTOVI ČAJA I SVETE BILJKE: Šamani predviđaju ishod peruanskih izbora

Planeta -

Peruanski šamani "naoružani" zvečkama, dimom i slikama kandidata, pokušali su da predvide ko će ući u drugi krug predsedničkih izbora zakazanih za 6. jun

U brdima Lime, šamani u živopisnoj, tradicionalnoj odeći su palili tamjan, čitali listiće čaja i svirali instrumente i pokušavali da predvide ko će pobediti - socijalista i favorit Pedro Kastiljo ili konzervativka Keiko Fudžimori čija je porodica nekada dominirala peruanskom politikom ali joj je ugled uništen korupcionaškim skandalima.

"Od dva kandidata za predstojeće izbore, imao sam priviđenje da će pobediti muškarac", rekao je Rojtersu šaman Valter Alarkon.

Šamani su imali fotografije kandidata iznad kojih su duvali dim i zveckali tradicionalnim instrumentom, poznatim kao karakola, dok su neki bacali latice cveta ili bockali fotografije metalnim mačevima.

"Došli smo sa tamjanom sa četiri elementa da podržimo Kastilja dobrim vetrovima", izjavio je jedan od šamana Huan de Dios i dodao da su održali ritual koristeći Vaćuma biljku, koja se inace smatra svetom biljkom i koristi u tradicionalnoj andskoj medicini.

Ima i onih koji misle da će Fudžimori pobediti. "Videla sam Keiko kao osobu koja će voditi vladu i ako se to dogodi, moramo da je nateramo da radi najbolje što može i zato donosimo ponude", rekla je Ana Marija Simeon.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track