VEROVALI DA JE IZUMRLA PRE VIŠE OD JEDNOG VEKA: Na Galapagosu nađena džinovska kornjača koja je zadnji put viđena 1906. godine!
Foto: Youtube prtscr / Guardian News

sjajne vesti

VEROVALI DA JE IZUMRLA PRE VIŠE OD JEDNOG VEKA: Na Galapagosu nađena džinovska kornjača koja je zadnji put viđena 1906. godine!

Planeta -

Genetski testovi potvrdili su da je džinovska kornjača pronađena na Galapagoškim ostrvima, vrsta koja je za naučnike izumrla pre više od jednog veka.

Usamljena ženka otkrivena je tokom ekspedicije 2019. na ostrvo Fernandina.

Da bi dokazali vezu, naučnici su uzeli uzorke od ženke kako bi ih uporedili sa ostacima mužjaka iz vrste Chelonoidis phantasticus.

Poslednje put kada je viđena ova vrsta bilo je 1906. godine.

Sada su je uočili naučnici iz Kalifornijske akademije nauka koji su doplovili na ostrva Galapagosa kako bi sproveli sveobuhvatno proučavanje njihove flore i faune.

Primerak mužjaka su vratili na odeljenje za herpetologiju akademije, a upravo su uzorci odatle genetičarima sa Univerziteta Jejl omogućili da 115 godina kasnije utvrde da je ženka pronađena 2019. godine zaista bila Chelonoidis phantasticus, poznata i kao džinovska kornjača sa Fernandine.

Ekvador, čiji su ostrva Galapagos deo, proslavio je dobru vest.

"Verovalo se da su izumrle pre više od 100 godina!“ napisao je ministar zaštite životne sredine Gustavo Manrikue na Tviteru i dodao "Nada je živa“.

Ženka džonovske kornjače sa Fernandine, za koju se procenjuje da je stara više od 100 godina, trenutno se nalazi u uzgajalištu na ostrvu Santa Kruz.

Naučnici su na ostrvu Fernandina pronašli otiske i fekalije za koje misle da ukazuju na to da je u prirodi ostalo više jedinki te vrste.

Direktor Nacionalnog parka Galapagos, Dani Rueda, rekao je da će biti pokrenuta ekspedicija na ostrvo Fernandina kako bi pokušali da pronađu druge primerke iste vrste.

Kurir.rs / BBC, Foto: Youtuibe prtscr / Guardian News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track