ASTRONAUTI OVO NIKAKO NE SMEJU DA RADE U SVEMIRU: Nešto što je na Zemlji uobičajeno u svemiru može da ima posledice
Foto: AP

muke kosmonauta

ASTRONAUTI OVO NIKAKO NE SMEJU DA RADE U SVEMIRU: Nešto što je na Zemlji uobičajeno u svemiru može da ima posledice

Planeta -

Na Zemlji, naše telo obavlja svoje funkcije o kojima, najčešće, uopšte ne razmišljamo. Kad nas nešto zagolica u nosu, kinemo. Kad osetimo potrebu, odemo u toalet. A često nakon jela, hteli mi to da priznamo ili ne, podrignemo.

Da li znate da su upravo sve te aktivnosti u svemiru veoma problematične?

Astronauti koji borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici moraju da nauče kako da obavljaju nuždu u svemiru, gde nema gravitacije, ali i kako da kijaju. Mogu čak i da ispuštaju gasove, ali to nije prijatna situacija jer - nema prozora pa "miris" ostaje duuuugo prisutan.

Situacija s podrigivanjem je nešto neprijatnija. Američki astronaut Kris Hadfild, ponudio je prilično jasno objašnjenje zašto astronauti u svemiru zapravo ne bi smeli da podriguju.

Ne možete podrignuti u svemiru jer vazduh, hrana i tekučnost u vašem želucu plutaju zajedno kao veliki balon. Ako podrignete, zapravo vraćate vazduh u usta. Pa, pogodite gde taj zarobljeni vazduh odlazi?, napisao je Hadfild.

Ukratko, ako astronaut (ili bilo ko drugi) pokuša da podrige u svemiru, to će se pretvoriti u slučaj povraćanja polusvarene hrane i želučane kiseline. Koja onda, umesto da padne na pod ili se zalepi za zid, zapravo lebdi u vazduhu. I, osim što će zgroziti sve, može da izazove i tehničke probleme, ako slučajno dospe u do nekog od osetljivih instrumenata koji se nalaze na MSS-u. Treba li uopšte opisivati muke čišćenja takvog događaja?

Kurir.rs/National Space Centre

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track