HARI I MEGAN IPAK GOVORILI ISTINU? Bakingemska palata navodno zabranjivala strancima i obojenima da rade u Firmi
Foto: Reuters, Profimedia

diskriminacija

HARI I MEGAN IPAK GOVORILI ISTINU? Bakingemska palata navodno zabranjivala strancima i obojenima da rade u Firmi

Planeta -

Britanski Gardijan nastavio je sa serijom tekstova o sumnjivim poslovanjima kraljevske porodice.

Posle otkriča da je Elizabeta uspešno je privolela vladu da promeni nacrt zakona i tako sakrije njeno privatno bogatstvo od javnosti, a princ Čarls da je tajnim putevima uspeo da bude izuzet iz pojedinih zakona i na taj način sprečavao svoje stanare da kupe kuće u kojima žive godinama, sada su bacili sveto na diskriminaciju, rasnu i seksualnu u kraljevskoj porodici poznatoj pod imenom "Firma".

Kako prenosi Gardijan pozivajući se na novootkrivena dokumenta, još od 1960ih postoji praksa zabrane zapošljavanja "obojenih migranata ili stranaca" na činovničkim položajima u kraljevskom domaćinstvu.

Dokumenta su pokazala i da je Bakingemska palata ispregovarala izuzeće iz zakona kojim se sprečava seksualna i rasna diskriminacija i da to izuzeće važi do dana današnjeg.

Dokumenta, pronađena u Nacionalnom arhivu, pokazuju kako je 1968. godine kraljičin glavni finansijski menadžer obavestio činovnike u palati da "ne postoji praksa zapošljavanja obojenih migranata ili stranaca", osim na pozicije sluga.

Za sada nije jasno kada je ta praksa okončana jer je Bakingemska palata odbila da odgovara na pianja o zabrani zapošljavanja osim što su ukazali da još od 1990ih zapošljavaju manjine. Pre toga podataka nema jer nisu vodili dokumentaciju o rasnom poreklu zaposlenih.

Isto tako, 1970ih uvedeni su zakoni protiv rasne disrkiminacije, na osnovu kojih je nezakonito ne zaposliti nekoga na osnovu njegove rase, pola ili etničkog porekla. Kraljica je ostala izuzeta iz tih zakona do dana današnjeg. Zbog tog izuzetka, žene i manjine koje rade u njenom domaćinstvu ne mogu da se žale na diskriminaciju.

Vest o rasnoj diskriminaciji usledila je nekoliko meseci nakon eksplozivnog intervjua koji su američkoj TV voditeljki Opri Vinfri dali Elizabetin unuk princ Hari i njegova supruga Megan Markl. Njih dvoje su optužili kraljevsku porodicu za rasizam, navevši da se jedan član porodice brinuo koje će boje biti njihov sin Arči budući da je Markl meleskinja.

Pre toga, Gardijan je objavio da je privatni advokat Elizabete Vindzor vršio pritisak na ministre britanske vlade da unesu izmene u predloženi zakon kako javnost ne bi otkrila kolikim bogatstvom kraljica raspolaže. Posle kraljičine intervencije, vlada je u predlog zakona unela klauzulu kojom je omogućeno da kompanije koje koriste "šefovi država“ budu izuzete iz mera transparentnosti.

Taj dogovor je postignut još 1973. i iskorišćen je da se stvori državni kartel kompanija kojim su poslovanje, udeo i investicije kraljice do 2011. godine pokriveni velom tajne, mada ni tada nije u potpunosti otkriveno koliko je britanska kraljica bogata, iako se procenjuje da je reč o stotinama miliona funti.

Dokumenti su otkriveni u sklopu istrage procesa poznatog kao "kraljičina saglasnost“; reč je o svojevrsnoj instituciji u parlamentu koja podrazumeva da kraljica praktično može da u tajnosti utiče na formiranje britanskog zakonodavstva jer parlament mora da zatraži od kraljice saglasnost pre nego što odobri predlog zakona.

List je potom otkrio da je kraljevska porodica koristila tajnu proceduru kako bi stavila veto na tri parlamentarna zakona i tako sprečila stanare imanja princa Čarlsa da kupe domove u kojima su decenijama.

Kornvolsko vojvodstvo vredno milijardu funti dobilo je specijalni status na osnovu kog su mogli da uskrate prava stanarima da kupe svoje domove.

Zahvaljujući ovoj mutnoj proceduri, kraljica i princ Čarls mogli su da stave veto na zakone koje su ministri i parlament odobrili i tako nateraju stanare da žive u domovima čija je vrednost pala. Stanari ne mogu da prodaju ili stave domove pod hipoteku i tako, primera radi, plate troškove lečenja.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja