NIJE MAJKA NEGO RODITELJ KOJI JE RODIO?! LGBT organizacija ovako savetuje poslodavce kako da budu politički korektni i inkluzivni
Foto: Profimedia

ode svet dođavola

NIJE MAJKA NEGO RODITELJ KOJI JE RODIO?! LGBT organizacija ovako savetuje poslodavce kako da budu politički korektni i inkluzivni

Planeta -

Uticajna i kontroverzna organizacija Stounvol, čiji su klijenti britanske državne agencije ukljućujući Houm ofis i MI6, preporučila je poslodavcima da ako žele da podržavaju jednakost, ravnopravnost i inkluziju, iz svog rečnika izbace termin "majka".

Organizacija Stounvol koja svojim klijentima, među kojima su i ministarstvo pravde, odeljenje za međunarodnu trgovinu, britanska vojsku, daje preporuke i smernice poslodavcima kako da budu politički korektni i sada je poručila je svima koji žele da se nađu na njihovoj listi jednakosti da iz svog rečnika izbace termin "majka" i zamene ga konstrukcijom "roditelj koji je rodio".

Grupa je još ranije preporučila da se potpisi u mejlovima zamene rodno neutrlanim zajednicama, da se uvedu zajednički toaleti i svlačionice.

Međutim, najnoviji savet da se zabrani reč "majka" zgranuo je i zabrinuo mnoge, naročito jer grupa ima jako mnogo uticaja na britanski parlament a poznata je po brojnim kontroverzama i vrlo radikalnoj promociji "jednakosti".

Zbog toga je ranije ove nedelje, ministarka za ravnopravnost Liz Tras zatražila je od Vlade da se ogradi od Stonvola i umesto toga sarađuje sa Komisijom za jednakost i ljudska prava jer je izvršna direktorka Stounvola, Nensi Keli braneći kampanju svoje organizacije povezala "rodno kritička" uverenja sa antisemitizmom.

Pre toga, EHRC, britanski poverenik za ljudska prava je ukazao na kulturu straha i gušenja slobode govora u ovoj LGBTQ+ organizaciji gde zaposleni kriju svoju seksualnu pripadnost kako ne bi bili mete napada i kritika.

Stounvol podržava više od 850 organizacija, uključujući 250 vladinih odeljenja i godišnje plaća članarinu od oko 2500 funti za savete kako biti politički korektan u ophođenju i inkluzivan.

Njihovi saveti ipak nisu "seli" mnogima, koji smatraju da tako rogobatne konstrukcije poput "trudne osobe", "rađajućeg roditelja", em ruže jezik, em ne doprinose njihovoj borbi za ravnopravnost.

Ostaje pitanje šta će smisliti za reč "otac"?

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja