AMERIČKE AVIONE NE OMETAJU SAMO NLO Zbirni izveštaj pokazuje pojavu čudnih letelica na velikim visinama i zabranjenim zonama VIDEO
Foto: Profimedia

drama

AMERIČKE AVIONE NE OMETAJU SAMO NLO Zbirni izveštaj pokazuje pojavu čudnih letelica na velikim visinama i zabranjenim zonama VIDEO

Planeta -

Savezna uprava za vazduhoplovstvo zabeležila je dramatičan porast incidenata povezanih sa dronovima, zabeleživši približno 10.000 izveštaja u poslednjih pet godina.

Sajt Wor Zone je među tim izveštajima identifikovala značajan broj vojnih susreta sa neidentifikovanim letelicama, često u osetljivom vazdušnom prostoru. Iako neki incidenti predstavljaju tipične opasnosti povezane sa komercijalnim dronovima, drugi ukazuju na napredne sposobnosti, uključujući sposobnost letenja na relativno velikim visinama i potencijalnog rada u koordiniranim grupama. Štaviše, nije samo ono što se događa, već je ono što se događa toliko intrigantno.

Čini se da su incidenti pretežno uticali na američku mornaricu i vazduhoplovstvo, sa izraženim geografskim područjem u blizini obala jugoistoka Sjedinjenih Država, kao i na jugozapadu Sjedinjenih Država. Mnogi incidenti koje su identifikovani dogodili su se daleko iznad okeana na poligonima za vojnu obuku koji su postali poznati po stalnim viđenjima neobičnih letelica. Važno je napomenuti da je bilo mnogo manje sličnih incidenata prijavljenih Federalnoj vazduhoplovnoj upravi (FAA) u drugim oblastima koja su takođe domaćini mnogih vojnih aktivnosti, poput zapadne obale ili oko Floride.

Nejasno je da li je to zato što se na tim lokacijama događa manje incidenata ili je to zbog toga što su prakse izveštavanja nedosledne ili su kombinacija oba.

Među izveštajima smo pronašli skoro dve desetine koje uključuju zabrinjavajuće karakteristike. Na primer, 2018. godine pilot pilota F-35 prijavio je sudar sa dva mala drona koja su delovala između 16.000 i 22.000 stopa. Incident je doveo do otkazivanja planiranih aktivnosti. U drugom izveštaju iz 2017. godine navodi se čak osam neidentifikovanih letelica koje rade u osetljivom vazdušnom prostoru pored Istočne obale. U incidentu 2020. godine, kvadkopter je leteo na 15 stopa od F-35 koji je delovao na 8.000 stopa.

Vor Zone je napravila je jedinstveni skup podataka na osnovu različitih tromesečnih evidencija FAA o incidentima sa dronovima. Na osnovu analize ključnih pojmova u ovim izveštajima, najmanje pedeset incidenata je uključivalo vojne avione ili kontrolisani vazdušni prostor. Približno polovina onih koji su učestvovali u incidentima koji su se dogodili na neobičnim visinama za komercijalne bespilotne letelice, koji su predstavljali ozbiljnu opasnost po bezbednost vojnih aviona ili su se dogodili u određenim vojnim operativnim oblastima.

Zanimljivo je da su najčudniji izveštaji skupljeni u jednom od dva područja: okean kod istočne obale Severne Karoline do Delavera i u širokoj okolini južne Arizone. U obe oblasti postoji mnoštvo osetljivih poligona za vojnu obuku i vazdušnog prostora za posebne namene. Nekoliko priobalnih incidenata uključivalo je dronove koji su radili daleko od obale, čak 120 do 160 km od obale.

Zapisi o incidentima, iako kratki, daju otrežnjujuću sliku. Većina incidenata dogodila se u vojnim poligonima za nadgledanje i obuku. U jednom incidentu iz 2017. godine, E-2 Hokaj prijavio je neidentifikovanu i nepoznatu letelicu koja je letela na visini od 16.400 stopa putem radara. F-18 je odvojeno verifikovao susret i prijavio još osam mogućih neidentifikovanih letelica koje su delovale u istoj blizini.

Osim priobalnih događaja, potpuno odvojena grupa incidenata zabeležena je u koncentrisanom području na američkom jugozapadu. Regija je postala poznata po čudnim neidentifikovanim incidentima sa avionima, a nedavno je Var Zone izvestio o bizarnoj jurnjavi bespilotnim letelicama iznad Taksona.

Poslednjih godina postalo je jasno da postoji obrazac neidentifikovanih letelica koje deluju u osetljivom vazdušnom prostoru, a koje često koristi vojska i deluju na nebezbedne načine. Najznačajniji nedavni primer bio je incident u kojem je učestvovalo više aviona koji su očigledno uznemiravali brodove mornarice Sjedinjenih Država u blizini obale Južne Kalifornije tokom nekoliko dana. Kao odgovor na to izveštavanje, šef pomorskih operacija admiral Michael Gildaj potvrdio je da letelica još uvek nije identifikovana i da je bilo i drugih incidenata u kojima su učestvovale druge uslužne grane, pa čak i druge vojske.

Kurir.rs/Drive

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track