Najnovije vesti

MISTERIJA VUČJEG ČOPORA: Danska bi uskoro mogla opet da ostane bez vukova
Foto: Profimedia

tužno

MISTERIJA VUČJEG ČOPORA: Danska bi uskoro mogla opet da ostane bez vukova

Planeta

Vukovi bi mogli da nestanu iz Danske i drugih evropskih zemalja ukoliko se ne dobu "migranti", pokazala je nova studija.

Čopor vukovao ušao je iz Nemačke u Dansku 2017. godine čime je završena era od 200 godina odsustva ovih zveli iz zemlje. Ali, 48 procenata populacije vukova u Danskoj je od tada ilegalno ubijeno ili je nestalo.

Vukovi su se poslednjih godina odomaćili u nizijama Evrope, a populacija im je u Nemačkoj, u periodu od 2000. do 2015. porasla za trećinu. Zaštićeni EU zakonima, "nemački" vukovi nastanili su se u Danskoj, Belgiji, Holandiji i delovima Francuske.

Nova studija rađena na uzorku od 35 vukova koji su se preselili na sever, u Dansku, pokazala je da je stopa smrtnosti 10 puta veća u ovoj nego u drugim zemljama.

U Nemačkoj, u Šlezvig-Holstajn državi, saobračaj je glavni razlog smrti vukova. U slabije naseljenoj Danskoj, nijedan vuk nije pregažen ali je od 27 vukova koji su živeli u zemlji, početkom godine bilo živo svega 9. Četiri su prešla u Nemačku, jedan je uginuo, jedan je potvrđeno ilegalno odstreljen i 12 je nestalo. Životni vek danskih vukova je svega dve godine.

"Na žalost, ovo ne iznenađuje. Ovo je deo šablona koji vidimo u mmnogim zemljama. Nestanu i nikada se više ne pojave", rekao je Gardijanu vođa studije, profesor Peter Sunde sa Univerziteta Arhus.

Sunde kaže da su vukovi naročito ranjivi u Danskoj gde ima mnogo privatnih poseda nasuprot državnim šumama kakvih ima u Finskoj i Švedskoj. "Vuk tokom godine sretne ljude stotinama puta ali je dovoljan samo jedan put da naiđe na neprijateljsku ljudsku osobu sa oružjem", rekao je on.

Ekolozi procenjuju da danski deo Jutlanda može da "ugosti" 10 vučjih čopora. Stručnjaci veruju da vukovi u Danskoj nisu mesta ljutih farmera i ovčara, jer ih nema mnogo, već lovaca koji ne vole vukove jer im kradu jelene.

Sunde kaže da njihova studija ne upire prstom u krivce ali navodi da su uglavnom lovci odgovori za odstrel jer na vukove gledaju kao na konkurenciju jer je u igri veliki novac.

"Ovde vidimo anarhiju u malom - moćnu grupu koja svoju volju sprovodi na nelegalan način", rekao je on.

Neki veruju da organizovani odstrel vukova može da smanji broj nezakonitih ubistava tako što će lovci i farmeri dobiti garancije da populacija ovih predatora neće nekontrolisano rasti. Međutim, jedna finska studija pokazala je da legalni lov na vukove zapravo povećava mogućnost nezakonitog ubijanja ovih životinja.

"Imamo zakon koji štiti vukove ali koji ne funkcioniše jer ga manjina ne poštuje. Rešenje je promena stava. Doklegod imate ljude koji su spremni da krše zakon, nemoguće je kontrolisati ovo jer se zločin dešava na privatnim imanjima", rekao je Sunde.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja