KANADA U ŠOKU Monstrum kamionetom pokosio porodicu na trotoaru zbog toga što su muslimani!
Foto: Profimedia

STRAVIČNO

KANADA U ŠOKU Monstrum kamionetom pokosio porodicu na trotoaru zbog toga što su muslimani!

Planeta -

Kanada u šoku nakon što je Natanijel Veltman (20) u zločinu iz mržnje usmrtio dedu (74), oca (46), majku (44) i ćerku (15), dok je sin (9) preživeo

Tuga Muslimanski vernik i policija na mestu napada
Tuga Muslimanski vernik i policija na mestu napadafoto: Profimedia

Javnost u Kanadi ostala je u šoku nakon što je u zločinu iz mržnje nastradala gotovo čitava porodica samo zbog toga što su muslimani! Naime, Natanijel Veltman (20) svojim kamionetom tipa "dodž ram" zaleteo se i usmrtio dedu (74), oca (46), majku (44) i ćerku (15), dok je devetogodišnjeg sina teško povredio.

Policija na nogama - Ubica nosio oklop

Detektiv Pol Vajt kaže da je Veltman u trenutku hapšenja na sebi imao prsluk nalik na oklop. - Za sada nemamo informacija da je on bio član neke desničarske grupe. Sarađujemo sa federalnom policijom u istrazi. moguće je i podizanje optužnice za terorizam. Stiven Vilijams, šef policije u Londonu, pokušao je da umiri muslimansku zajednicu: - Znamo da ovaj zločin može da izazove strah i anksioznost u zajednici, naročito među muslimanima, ali nećemo tolerisati zločine iz mržnje i nećemo tolerisati nasilje - poručio je on.

Dečak je hitno prebačen u bolnicu i zasada je van životne opasnosti. Stravičan zločin se dogodio u gradiću London u provinciji Ontario.

Bez kaucije za ubicu

Ubica je odmah uhapšen i optužen za četiri ubistva s predumišljajem i pokušaj ubistva. Identitet nastradalih nije naveden, a na društvenim mrežama su se pojavile fotografije nesrećne porodice. Oni su emigrirali iz Pakistana pre 14 godina i bili su poznati u lokalnoj zajednici. U ovom gradu živi oko 500.000 stanovnika, od čega je 30.000 muslimana. - Vozač Natanijel Veltman je izabrao svoje žrtve nasumično i zbog njihove vere je rešio da ih pregazi na jednoj raskrsnici - navela je policija. Napad se dogodio u nedelju predveče i ubica je uhapšen ubrzo na parkingu obližnjeg tržnog centra. CBS njuz prenosi da će ubica najverovatnije ostati iza rešetaka do početka suđenja jer kauciju za slučaj višestrukog ubistva može da odredi samo Vrhovni sud. Posle monstruoznog zločina oglasio se i kanadski premijer Džastin Trudo: - Muslimanska zajednica u Londonu i čitava muslimanska zajednica u Kanadi mora da zna da smo uz vas. Islamofobiji nema mesta u našoj zajednici. Ova mržnja je podmukla i zaslužuje prezir. Odmah mora da prestane - poručio je Trudo.

Dečak u teškom stanju

Ed Holder, gradonačelnik Londona, bio je još oštriji: - Ovo je bio čin masovnog ubistva koje je izvršeno nad muslimanima. Zlo je ukorenjeno u neizrecivoj mržnji. Veličina takve mržnje nameće pitanje ko smo mi kao grad - naveo je on.

Zlo ne miruje - Raniji napadi u Kanadi Ovo nije prvi slučaj zločina iz mržnje u poslovično mirnoj Kanadi kada se radi o terorističkim napadima. U januaru 2017. desničar je upao u Islamski kulturni centar u Kvebeku i usmrtio šest osoba, dok je pet ranio. On je osuđen na doživotnu robiju. Pre tri godine u Torontu se vozač kamiona zaleteo na grupu pešaka i usmrtio deset osoba.

Preživeli dečak je u teškom stanju i lekari se bore za njegov život. Članovi porodice su zahtevali da se identitet žrtava ne otkriva. Zahid Kan, prijatelj nastradalih, kaže da su ubijene tri generacije jedne porodice: - Bili su posvećeni i velikodušni članovi zajednice. izašli su u šetnju kao što su to činili svako veče. Ne mogu da shvatim da ih više nema.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track