Najnovije vesti

MAKRONOV PAKLENI PLAN: Iako ga šamaraju na ulici, on je smislio kako da zagospodari Evropskom unijom
Foto: EPA/THOMAS SAMSON

ima novu taktiku

MAKRONOV PAKLENI PLAN: Iako ga šamaraju na ulici, on je smislio kako da zagospodari Evropskom unijom

Planeta

Kako se Francuska sprema da preuzme predsedavanje Evropskom unijom sledeće godine, predsednik Emanuel Makron već ima planove da engleski jezik zameni svojim maternjim na svim sastancima u Briselu.

Kako prenosi Politiko, engleski je trenutno "radni" jezik na svim sastancima visokih zvaničnika, a Makron se nada da će uneti neke novine.

Osim toga, najavljuje se da će francuski predsednik odbiti sva službena pisma Evropske komisije ukoliko su napisana na engleskom jeziku.

"Uvek ćemo zamoliti Evropsku komisiju da nam na francuskom jeziku dostave pisma namenjena francuskim vlastima, a ukoliko to ne učine, sačekaćemo francusku verziju", rekao je jedan neimenovani francuski diplomata.

Emanuel Makron
foto: EPA / Jean-Francois Badias

Kako se navodi, francuski je jedan od tri jezika u upotrebi u Briselu, tačnije u Evropskoj komisiji, pored engleskog i nemačkog. Prema statistikama, najmanje 80 odsto zvaničnika koristi francuski kao prvi, drugi ili treći jezik. Međutim, kako je ipak primat preuzeo engleski poslednjih godina, Makron očigledno želi to da promeni.

"Čak iako priznajemo da je engleski zvanični jezik i da se obično koristi u praksi, ostaje namera da se izrazimo na francuskom u potpunosti u institucijama EU. Moramo to obogatiti i oživeti tako da francuski jezik zaista povrati svoje osnove, a povrh svega, ukus i ponos multijezičnosti", dodao je izvor za Politiko.

0131947256, Brisel, EU, zastava EU
foto: Profimedia

Ipak, na ove planove Francuske druge članice EU ne gledaju blagonaklono.

"Mnogi delegati ne razumeju ili jednostavno ne govore francuski. Nadam se da će Francuska ipak naći neko pragmatičnije rešenje kada je reč o jeziku", rekao je za Politiko još jedan neimenovani diplomata koji je među kritičarima ove ideje.

Inače, Francuska će predsedavati EU od januara do juna 2022. godine, prvi put još od 2008. kada je predsednik te zemlje bio Nikola Sarkozi.

Podsetimo, juče je svet obišao snimak koji pokazuje kako je jedan muškarac ošamario Emanuela Makrona tokom njegove zvanične posete departmanu Drome na jugoistoku Francuske.

Kurir.rs/Politiko

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja