TAJNA JE U SNAŽNOM UMU: Slepi Kinez popeo se na Mont Everest, evo ko ga je inspirisao na ovakav podvig VIDEO
Foto: Printscreen Twitter/@BloombergQuint

USPON VISOK 8.849 metara

TAJNA JE U SNAŽNOM UMU: Slepi Kinez popeo se na Mont Everest, evo ko ga je inspirisao na ovakav podvig VIDEO

Planeta -

Žang Hong (46) uspeo je da osvoji najviši vrh sveta popevši se sa nepalske strane i tako postao prvi slepi čovek iz Azije i treći na celom svetu sa takvim hendikepom koji se popeo na Mont Everest.

"Bez obzira da li ste invalid ili ne, bez obzira da li ste izgubili vid ili nemate noge ili ruke, nije važno. Sve dok imate jak um, uvek možete da dovršite stvar za koju drugi ljudi kažu da ne možete“, rekao je on za Rojters.

Kinez je uspon visok 8.849 metara završio 24. maja zajedno sa tri vodiča, a u bazni kamp se vratio 27. maja.

Rođen u kineskom gradu Čungking na jugozapadu Kine, Žang je u 21. godini izgubio vid zbog glaukoma.

Na ovakav podvig inspirisao ga je Erik Vajhenmajr, slepi američki planinar koji se popeo na Everest 2001. godine. Žang je počeo da trenira pod vođstvom svog prijatelja planinskog vodiča Kiang Zija.

Nepal je u aprilu ponovo otvorio Mont Everest za strance nakon što je prošle godine zatvoren zbog pandemije kovid 19, što je Žang iskoristio.

"Bio sam veoma uplašen jer nisam mogao da vidim kuda hodam i nisam mogao da pronađem svoje težište, pa bih ponekad mogao da padnem“, rekao je Žang.

"Stalno sam razmišljao da iako je bilo teško, morao sam da se suočim sa tim poteškoćama. To je jedna od komponenata penjanja - postoje poteškoće i opasnosti, ali to je donekle i smisao penjanja", zaključio je.

Kurir.rs/CNN travel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja