IPAK JE U PRAVU? Studentkinja protiv koje je pokrenut disciplinski postupak jer je rekla da žene imaju vagine, oslobođena optužbi
Foto: Youtube

politička korektnost

IPAK JE U PRAVU? Studentkinja protiv koje je pokrenut disciplinski postupak jer je rekla da žene imaju vagine, oslobođena optužbi

Planeta -

Studentkinja i majka dvoje dece protiv koje je Univerzitet Abertej pokrenuo istragu jer je prilikom razgovora o transrodnim pitanjima rekla da žene imaju vaginu, oslobođena je optužbi za nedolično ponašanje.

Lisa Kio (29) je dva meseca bila tema univerzitetske istrage, samo da bi na kraju optužnica protiv nje bila odbačena.

Kio je danas kritikovala univerzitet zbog "modernog lova na veštice" kome je bila izložena zbog svojih "kritičkih stavova prema rodu". Britanski univerzitet je demantovao da su njeni "lični stavovi" bili razlog disciplinske procedure.

"Koliko god da sam srećna zbog odluke, tužna sam što sam morala da prođem kroz ovo u ovako kritičnom trenutku po moju univerzitetsku karijeru", rekla je Dejli mejlu Kio koja je završna godina studija.

Ona je kritikovala dužinu trajanja procesa koji je njene poslednje mesece i ispite na ovom fakultetu učinio "nepotrebno surovim" i navela da je bila meta neosnovanih optužbi.

Lisu Kio su kolege prijavile profesorima zbog "uvredljivih" i "diskriminišućih" komentara na video seminaru o rodnom feminizmu i pravu kada je rekla da se ne slaže sa time da transrodne žene učestvuju u ženskim borilačkim mečevima jer je razlika u snazi između muškaraca i žena "činjenica" i dodala je da se žene rađaju sa ženskim genitalijama.

Njene kolege su zahtevale formalnu istragu zbog njenih "uvredljivih" i "diskriminišućih" komentara.

Univerzitet, gde Kio studira pravo, je ocenio da njeno ponašanje nije bilo diskriminišuće niti protivno pravilima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track