IRANSKI BRODOVI PRVI PUT UPLOVILI U ATLANTSKI OKEAN: Amerika kaže da ih neće presretati, ali tvrdi da su VELIKA PRETNJA
Foto: Twitter/Reza Khaasteh

putuju ka venecueli

IRANSKI BRODOVI PRVI PUT UPLOVILI U ATLANTSKI OKEAN: Amerika kaže da ih neće presretati, ali tvrdi da su VELIKA PRETNJA

Planeta -

Dva iranska vojna broda, razarač Sahand i brod Makran, uplovili su u Atlantik, a to je prvi put da je iranska mornarica stigla do ovog okeana. Putovanje je trajalo 30 dana.

Admiral Habibolah Sajari, zamenik šefa za koordinaciju iranske armije, potvrdio je da su dva broda stigla do Atlantskog okeana nakon putovanja od gotovo 6.000 nautičkih milja.

"77. strateška mornarička flota, koju čine razarač Sahand i brod Makran, prisutna je u Atlantskom okeanu prvi put s ciljem demonstriranja mogućnosti Irana u pomorskoj areni", kazao je Sajari.

Dodao je da Iran ima pravo da plovi međunarodnim vodama.

"Flota je isplovila iz Bandar Abasa 10. maja pa je nakon dugog putovanja koje je trajalo 30 dana i gotovo 12.000 km stigla u Atlantik", potvrdio je.

On je kazao da iranska mornarica ima zadatak da zaštiti iransku morsku teritoriju, resurse i interese na moru.

Tenzije između Irana i SAD-a su se povećavale u proteklom periodu, a isti odnos je i s Izraelom i zapadnim saveznicima. Iranci su u februaru predstavili 340 novih glisera naoružanih projektilima, nedugo nakon što je predstavljen brod Makran, koji je zapravo modifikovrani tanker dug 228 metara.

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin je u međuvremenu rekao da su SAD veoma zabrinute zbog ulaska iranskih brodova u Atlantik iako je napomenuto da Pentagon ne namerava da ih presreće ili pomno prati.

Pentagon, Lojd Ostin
foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Iranski brodovi su se uputili i ka Venecueli gde će zaokružiti prodaju oružja koja je potpisana prošle godine, a Lojd je rekao da to predstavlja rastuću pretnju na zapadnoj hemisferi.

Politiko je preneo da je jedan od brodova najverovatnije opremljen plovilima za napade namenjenih Venecueli, a postoje i sumnje da nose i projektile velikih dometa, mada za to nema konkretnih dokaza.

Inače, i Iran i Venecuela su pod sankcijama SAD, a tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa američki zvaničnici su zaplenili 4 iranska tankera koji su išli put te južnoameričke zemlje.

Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu, međutim, njena proizvodnja je drastično pala, a stručnjaci to pripisuju lošoj upravi, nedostatku investicija i korupciji.

Iran je više puta izrazio podršku venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja