MORATE DA SE BORITE ZA LJUDE KOJE VOLITE: Kako je hrabra devojka spasila sestru bliznakinju iz čeljusti krokodila FOTO
Foto: Printscreen YT/ITV News

putovanje koje se pretvorilo u horor

MORATE DA SE BORITE ZA LJUDE KOJE VOLITE: Kako je hrabra devojka spasila sestru bliznakinju iz čeljusti krokodila FOTO

Planeta -

Puerto Eskondido je mesto poznato po svojim zlatnim plažama i tirkiznim vodama pa tako nije teško razumeti zašto se ova destinacija našla na ruti putovanja bliznakinja Džordžije i Melise Lori koje nisu ni slutile šta će ih zadesiti.

Najveća atrakcija idiličnog ribarskog grada na pacifičkoj obali Meksika je zapravo blizina lagune Manialtepek, koja se nalazi na oko 18 kilometara odatle, gde milioni majušnih planktona emituju ultraljubičasto svetlo, dajući laguni eteričan sjaj noću.

Ovde su 28-godišnje Džordžija i Melisa otputovale u nedelju, a njihovo putovanje iz snova pretvorilo se, pak, u noćnu moru kada je Melisu napao krokodil protiv kojeg se njena bliznakinja doslovno borila golim rukama.

"Morate da se borite za ljude koje volite", rekla je Džordžija na čijem zglobu se nalazi zavoj kao dokaz onoga što se dogodilo.

Roditelji bliznakinja iz Britanije i dalje ne mogu da veruju šta se dogodilo njihovim ćerkama.

"Džordžija nas je nazvala u 4.00 ujutru i rekla je da je morala da se bori sa krokodilom koji je napao njenu sestru", rekla je majka bliznakinja.

Iako je Melisa iz ove borbe izašla sa slomljenim zglobom, ujedima na stomaku i teško povređenim nogama, najgore povrede zadobila je na plućima jer je, kako je rekla njena majka, "bila napola utopljena".

Džordžija je kazala da Melisa i dalje ne može da govori, ali da sada diše samostalno.

"Prepoznala me je i znala je ko sam“, kaže Džordžija. "Izgledala je srećno što me vidi".

Ono što znamo o događajima te noći je sledeće: pošto su navodno rezervisale obilazak lagune u njihovom hostelu, sa vodičem za koga se saznalo naknadno da nije imao dozvolu, bliznakinje su ušle u vodu nakon čega se pojavio krokodil.

U roku od nekoliko sekundi, Melisa je bila u čeljustima gmizavca, koji ju je odvukao pod vodu i pokušao da je utopi "valjkom smrti“ - prevrćući je u čeljustima.

Odlučna da priskoči sestri u pomoć, Džordžija je više puta udarala krokodila u glavu, pre nego što je Melisu odnela na sigurno vukući je za kosu. Ruka joj je izgrižena do kosti, ali je ipak uspela da je spase sigurne smrti.

Kako se avantura pretvorila u noćnu moru?

U njihovoj grupi bilo je 23 turista. Grupa se podelila na dva čamca - Melisa i Džordžija bile su među 13 na brodu sa 14 mesta pod nazivom Espatula Rosada - da bi otputovali na plažu Puerto Suelos da gledaju zalazak sunca. Plan je bio da potom posmatraju kako planktoni svetlucaju po mraku.

U 18 sati, Moises Salinas, šesnaestogodišnjak angažovan da pomogne na jednom od čamaca, primetio je da su se bliznakinje udaljile od ostatka grupe turista u kojoj su bili Englez i blizanci sa kojima su se devojke sprijateljile.

"Bile su udaljene oko 150 metara, a šef mi je rekao da im kažem da se vrate", kaže Salinas.

"Razgovarao sam sa jednom od bliznakinja, ali ona je smatrala da je sve u redu. Svima je rečeno za krokodile, a ja sam je tada upozorio i da ne pliva u reci".

Otac bliznakinja insistira na tome da njegove ćerke nisu upozorene.

"Devojke su pitale da li je sigurno plivati i vodič je rekao da jeste", kaže njihov otac.

Bilo kako bilo, devojke su nažalost napadnute. Dok je krokodil vukao prestrašenu Melisu pod vodu, sertifikovani vodič Gerardo Eskamilja Perez čuo je njihov očajnički vapaj za pomoć dok je drugoj grupi pokazivao lagunu.

Perez je ostavio svoje turiste na sigurnom mestu i krenuo prema bliznakinjama. Salinas je takođe krenuo prema njima. Zatekao je Melisu u naručju svoje sestre.

"Bila je pri svesti, ali je teško disala kao da ne može da dobije dovoljno vazduha".

Perez se priseća da je video tragove ugriza, tragove zuba. Glava joj je bila oblivena krvlju. Mislili su da je krokodil u blizini i da će ponovo napasti.

Džordžija je insistirala da pomogne Salinasu da preveze Melisu do broda za obilazak.

"Ljudi su se plašili. Jedan čovek je skočio na drvo", opisao je Salinas. Među grupama na brodu bila je i medicinska sestra, koja je pomogla Melisi.

Glava joj je bila spuštena, a krv je kapala na pod čamca. Niko nije progovarao. Trebalo je 25 minuta da brod stigne nazad na kopno gde su sačekali Hitnu pomoć.

Ovo nije prvi put da se dogodila nesreća u tom području. Istraživanje meksičkog univerziteta Del Mar pokazalo je da su se između 2004. i 2016. godine dogodila 24 napada krokodila duž pacifičke obale Oahake. Pet je rezultiralo smrću, a u ostalim napadaima otkinuti su udovi.

Kurir.rs/Daily mail/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track