Najnovije vesti

BIBI ĆAO! Izraelci izašli na ulice da proslave što Netanijahu odlazi sa vlasti VIDEO
Foto: EPA/ABIR SULTAN

čeka se glasanje o poverenju novoj vladi

BIBI ĆAO! Izraelci izašli na ulice da proslave što Netanijahu odlazi sa vlasti VIDEO

Planeta

Pevajući "Bibi ćao", po melodiji italijanske revolucionarne pesme "Bela ćao", oko 2.000 Izraelaca večeras je izašlo na ulice da proslavi "pobedu" uoči očekivanog kraja vladavine premijera Benjamina Netanijahua.

Demonstranti koji nisu mogli da sakriju radost, bili su okupljeni na dvadesetak metara od zvanične rezidencije Netanijahua, čiji nadimak je Bibi, u centru Jerusalima.

Izraelci već gotovo godinu dana demonstriraju ispred rezidencije i traže njegov odlazak. Njemu se sudi za korpuciju, malverzacije i zloupotrebu vlasti u nizu afera.

Jerusalim, Izrael, Benjamin Netanijahu
foto: EPA/ABIR SULTAN

Večerašnji skup bi mogao biti poslednji zato što Parlament treba sutra da se sastane i glasa o poverenju "koaliciji promene" koja okuplja partije levice, centra i desnice i jednu arapsku formaciju.

Prema uslovima koalicionog sporazuma Naftali Benet će preuzeti Netanijahuovo premijersko mesto na dve godine, a posle toga će ga zameniti Jair Lapid iz partije centra.

"Ovo je naša poslednja subota na trgu Balfur. Pobedii smo. Sutra će Kneset (Parlament) održati glasanje i ovaj premijer će otići. Nisam pod stresom, dobro je, gotovo je on odlazi", rekao je jedan 62-godišnji demonstrant.

Jerusalim, Izrael, Benjamin Netanijahu
foto: EPA/ABIR SULTAN

Demonstranti su svirali vuvuzele, doboše, nosili majice sa rečima "odlazi" na jevrejskom.

Međutim, ima nekih koji kažu da se boje da će premijer, koga neki nazivaju političkim mađioničarem, izvaditi neki kec iz rukava i ostati na vlasti.

Novu vladu podržava osam od 13 partija izabranih u parlament na izborima 23. marta.

Jerusalim, Izrael, Benjamin Netanijahu
foto: EPA/ABIR SULTAN

Očekuje se da će za nju glasati 61 od 120 poslanika u Knesetu.

Netanijahu, čiji su dani na vlasti posle 12 uzastopnih i 15 godina ukupno, kako se čini odbrojani, ne napušta političku scenu tiho, već optužuje svoje protivnike da su izneverili glasače, pa je zato pojedincima potrebna specijalna zaštita. On tvrdi da je žrtva zavere "duboke države".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja