Najnovije vesti

POŽAR U MORIJI: 10 godina zatvora za avganistanske migrante koji su podmetnuli požar u izbegličkom kampu
Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

presuda u grčkoj

POŽAR U MORIJI: 10 godina zatvora za avganistanske migrante koji su podmetnuli požar u izbegličkom kampu

Planeta

Sud u Grčkoj je osudio na 10 godina četvoricu avganistanskih migranata zbog požara koji su uništili veliki izbeglički kamp Morija na ostrvu Lezbos u septembru 2020. godine.

Sud na ostrvu Hios proglasio je četvoricu Avganistanaca krivim za namerno izazivanje požara, rekli su advokati odbrane za Frans pres i najavili da će se žaliti na presudu.

Veliki prenatrpani kamp Morija, tada najveći izbeglički kamp u Evropi, formiran je na vrhuncu migrantske krize i potpuno je izgoreo u dva uzastopna požara 8. i 9. septebra 2020. a u požarima nije bilo žrtava.

Oko 13.000 migranata ostalo je bez krova nad glavom i lutalo je više dana na ostrvu Lezbos pre nego što je na brzinu otvoren privremeni kamp da ih zbrine.

Na odvojenom suđenju dvoje Avganistanaca, maloletnika u vreme događaja, osuđeni su na pet godina zatvora u martu prošle godine u sudu na Lezbosu, koji ih je proglasio krivim za učestvovanje u paljenju kampa.

Medijima nije bilo dozvoljeno prisustvo na suđenju zbog mera vezanih za pandemiju koronavirusa.

Advokati Avganistanaca rekli su da njihovi klijenti nisu imali fer suđenje. Prema navodima advokata, trojica od četvorice optuženih imali su dokumenta koja su dokazivala da su bili mlađi od 18 godina u vreme hapšenja, ali da ih Grčka nije priznala kao maloletnike.

Suština optužnice oslanja se na svedočenje avganistanskog migranta koji je takođe živeo u kampu Morija i koji je ukazao na šestoricu optuženih kao osobe koje su izazvale požar.

Taj ključni svedok nije bio na suđenju, a nije bio ni na prvom suđenju za dvojicu avganistanskih maloletnika na Lezbosu u martu, jer je nestao, navela je odbrana.

Optuženi su tvrdili da ih je taj svedak uzeo na zub zato što je, kao Paštun i sunita bio protiv njih jer su Hazari, šiitska manjina često proganjana u Avganistanu.

Drugi svedoci optužbe bili su policajci, vatrogasci pozvani na mesto požara, kao i članovi Evropske azilantske službe i nevladinih organizacija koji su radili u kampu.

U kampu Morija, natrpanom tri puta više nego što mu je kapacitet, često je dolazilo do nasilja između rivalskih grupa. Kamp je takođe mesecima bio u strogom lokdaunu zbog pandemije koronavirusa.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track