ZAROBLJENICI ZA MAPU MINSKOG POLJA: Azerbejdžan oslobodio 15 jermenskih ratnih zarobljenika u zamenu za dragocenu mapu
Foto: Profimedia/Yuri Streletc/Sputnik

trampa

ZAROBLJENICI ZA MAPU MINSKOG POLJA: Azerbejdžan oslobodio 15 jermenskih ratnih zarobljenika u zamenu za dragocenu mapu

Planeta -

Azerbejdžan je predao 15 jermenskih zarobljenika u zamenu za mapu sa lokacijama nagaznih mina u Agdamu, regionu koji su napustile jermenske snage u okviru mirovnog sporazuma od prošle godine.

Primirje je zaustavilo šest sedmica sukoba u kojima su snage Azerbejdžana proterale Jermene sa velikog dela teritorije koju su od 1990ih kontrolisali u regionu Nagorno Karabah.

Sporadični sukobi i dalje traju.

Sporazum o razmeni zarobljenika, prvi te vrste između ove dve zemlje, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana.

Ratni zarobljenici su ključno pitanje za Jermeniju, dok nagazne mine i dalje nanose gubitke u Azerbejdžanu.

Dva novinara i lokalni zvaničnik poginuli su 4. juna kada je eksplodirala nagazna mina, u oblasti Kalbadžar u Azerbejdžanu, na teritoriji koju su napustile jermenske snage u novembru.

Rusija i SAD pozdravljaju dogovor

Rusija i Sjedinjene Američke Države pozdravile su danas u odvojenim izjavama odluku Azerbejdžana o razmeni 15 zarobljenih jermenskih vojnika, a da zauzvrat dobije mapu minskih polja u regionu Agdam.

Dugo očekivana i sjajna vest. Pozravljamo ove korake strana, navela je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Stejt department je u saopštenju takođe pozdravio oslobađanje 15 jermenskih zarobljenika kao i odluku Jermenije da Azerbejdžanu pruži važne informacije koje će pomoći u deminiranju terena.

Sjedinjene Države imaju zadovoljstvo da podrže ove korake i nade da će oni postaviti temelje za dodatnu saradnju, naveo je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track