Najnovije vesti

NEVEROVATNI PRIZORI U AUSTRALIJI Milioni paukova ispleli džinovsku mrežu, građani u šoku: Podseća na talase VIDEO
Foto: Printscreen YT/The Story

POSLEDICE POPLAVA

NEVEROVATNI PRIZORI U AUSTRALIJI Milioni paukova ispleli džinovsku mrežu, građani u šoku: Podseća na talase VIDEO

Planeta

U Australiji su pauci bilo toliko "vredni" da su polja prekrili ogromnom tankom paučinom toliko, da se trava čak ni ne nazire.

Stanovnici u istočnoj Viktoriji ostali su zatečeni kada su se probudili i videli ogromnu paukovu mrežu koja je prekrila zemlju, travu i drveće.

Grad Taralgon bio je jedno od najteže gradova koji su pogođen nedavnim poplavama i olujama.

Poplavljeni putevi poremetili su lokalnu populaciju paukova, pa su se u želji da se spasu od smrti, peli na drveće, kuće i visoke trave, piše The Guradian.

-Prosto je neverovatno, kada zaduva vetar podseća na talase, rekla je Džena Bitson.

-Izgleda jezivo jer prekriva sve. Ne može da se vidi dobro na fotografijama, ali pauci su svuda po njoj. Na hiljade i hiljade paukova, dodala je.

Zapravo, prema rečima, dr Kena Vokera, etnologa i kustosa u muzeju u Melburnu, nema ih na hiljade, ima ih na milione.

-To je polu-redovna pojava u Viktoriji zimi kada imamo više kišnih dana. Paukovi mogu da naprave širok spektar različitih svila i ova vrsta svile koju koriste za baloniranje je vrlo, vrlo tanka, rekao je.

Ovo što se dešava je zbog velikih poplava, pa su oni koristili baloniranje kako ne bi morali da beže hiljadama kilometara. Pleli su mrežu, koja je veoma lagana, kako bi se brzo peli uz nju, objasnio je on.

Kada to učini ogroman broj paukova odjednom, na kraju se prikače jedan za drugog i mogu da pokriju selo.

Voker objašnjava da je svaki pauk bacio samo jednu nit, što znači da je svaka sitna linija svile predstavljala drugu životinju.

Pauci koji su ispleli mrežu nisu opasni

Pauci koji baloniraju u blizini Sejla uključuju crvenu i crnu vrstu Ambicodamus, i iako njihovi ugrizi nisu opasni za ljude, mogu da izazovu manju lokalnu iritaciju.

Voker je rekao da ljudi ipak ne treba da budu zabrinuti, jer nijedna od vrlo otrovnih vrsta ne bi trebalo da čini deo mreže.

Niz katastrofa

Podsetimo, u martu ove godine rekordne padavine i velike poplave primorale su vlasti u Australiji da pozovu na evakuaciju stanovništa duž istočne obale gde se prelila glavna brana kod Sidneja prvi put u 30 godina.

Prošlog meseca, Australija se borila sa najezdom miševa.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track