BAJDEN SADA MOŽE DA SE PRAVI ENGLEZ KOLIKO HOĆE: Stručnjaci otkrili njegove pretke u Britaniji, lokalci oduševljeni VIDEO
Foto: Profimedia, Printscreen Twitter/@NBCNews

nije očekivao

BAJDEN SADA MOŽE DA SE PRAVI ENGLEZ KOLIKO HOĆE: Stručnjaci otkrili njegove pretke u Britaniji, lokalci oduševljeni VIDEO

Planeta -

Irsko nasleđe predsednika SAD Džoa Bajdena nije samo izvor velikog ponosa, već je odigralo i ključnu ulogu u njegovom političkom identitetu. Ipak, stručnjaci su otkrili da Bajdn možda nije izabrao pravu stranu u sukobu jer je i engleskih korena.

Tokom vikenda irsko nasleđe ga je da interveniše u ogorčenom sukobu Britanije sa EU oko Bregzita zbog Severnoirskog protokola i da ima iskren razgovor sa premijerom Borisom Džonsonom. Ali prisustvo američkog predsednika u Velikoj Britaniji na samitu G7 prošle nedelje približilo mu je deo njegove porodične istorije koje mnogi ne znaju - možda čak i sam Bajden.

Američka genealog Megan Smolenjak povezala je Džoa Bajdena sa Vilijamom Bajdenom - engleskim imigrantom iz Vestburna, navedenim kao stanovnik Merilenda u SAD pre oko 200 godina.

A Edi Grifild, lokalni istoričar iz Saseksa, kaže da se ta veza može pratiti „preko Merilenda do predsednika SAD“.

Grinfild je rekao da je počeo da istražuje porodično stablo američkog predsednika nakon što je slučajno naišao na intrigantnu referencu na "Bajdena" u Vestburnu.

Zapisi pokazuju da je Vilijam kršten 1789. godine i da je drugo dete Džejmsa Bajdena i Ann Silverlok, koji su se venčali 16. maja 1785. u selu.

Ovim dokumentima, Grinfild uspeo je da spoji tačke od Vilijama pa sve do američkog predsednika, navodeći da je veza „toliko blizu 100 procenata koliko možete dobiti bez DNK potvrde“.

To stanovište potkrepljeno je odvojenim istraživanjem Smolenjakove, koja je detaljno istražila Bajdenovo irsko nasleđe.

Počevši od popisa stanovništva u Merilendu 1820. godine, iskopala je razne dokumente koji su povukli granicu između Vilijama i ostalih članova porodice iz Vestburna, uključujući njegovog nećaka, koji je napisao dnevnik svojih putovanja u SAD.

"Dođete do određene tačke kada bi bilo teže to objasniti", kaže ona.

Podaci o smrtnosti takođe pokazuju da je Vilijam, klesar, umro 1860. godine u starosti 60 godina i sahranjen na groblju Loudon Park u Baltimoru, ključnom gradu porodičnog stabla Bajdena.

Nije jasno da li je Bajden svestan ovih detalja, ali nikada nije javno govorio o svom engleskom nasleđu.

Vest je zapanjila 2.000 stanovnika Vestbourna.

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track