Najnovije vesti

OVAKO ĆE IZGLEDATI SUSRET BAJDENA I PUTINA: Procurili detalji, evo ko stiže prvi i zašto
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

samit u ženevi

OVAKO ĆE IZGLEDATI SUSRET BAJDENA I PUTINA: Procurili detalji, evo ko stiže prvi i zašto

Planeta

Profesor Majkl Mekfol video je detalje protokola današnjeg susreta američkog predsednika Džoa Bajdena i ruskog lidera Vladimira Putina u Ženevi. Tri detalja su iskočila.

Kako je naveo, Putin će biti taj koji će prvi stići. Razlog je taj što ruski predsednik voli da kasni na ovakve susrete i ostavlja sagovornike da čekaju.

Bivši predsednik Barak Obama ga je čekao 40 minuta u Los Kabosu 2012. godine.

Ovoga puta, američki predsednik neće čekati, već će doći posle Putina. Bajden je već ranije najavio da neće biti zajedničke konferencije za novinare i to je sada potvrđeno.

Isto tako, susret dvojice lidera biće prilično privatan. Sastanku će prisustvovati beležničari koji će hvatati beleške i američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Mekfol navodi da ovakav format sastanka znači da svet neće ponovo gledati Helsinki iz 2018. kada je Donald Tramp održao "katastrofalnu" konferenciju za novinare sa Putinom i kada sastanku nije prisustvovao beležničar. Profesor sa Stenforda smatra da je to "pobeda za Bajdenov protokolarni tim".

Sastanak u Ženevi organizovan je u trenutku kada su odnosi Rusije i Amerike na najnižem nivou.

Portparol Kremlja Dimitri Peskov ocenio je da su odnosi gori nego u vreme Hladnog rata.

"Čak i tokom sovjetskog perioda, nedostatak kontakata, nedostatak dijaloga, nije bio tako ozbiljan. Sada se ovaj deficit poklapa sa rastućim potencijalnim sukoba širom sveta", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za TASS.

Na dnevnom redu rusko-američkog samita je čitav niz pitanja koja se tiču saradnje dve zemlje.

Američki predsednik je juče doputovao u Ženevu, dok će ruski predsednik doputovati danas. Bela kuća je danas saopštila da sastanak dvojice lidera u vili La Granž počinje u 13:35 po srednjoevropskom vremenu.

Ističe se da će pregovori u proširenom sastavu započeti u 14:55 časova bez pristupa medija. Nakon toga od 16:40 sati, sastanak će se odvijati u proširenom sastavu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov juče je rekao da se očekuje da će samit trajati oko pet sati.

Kako je objasnio savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, Putina u vili La Granž dočekati predsednik Švajcarske, a da će zatim u vilu doći američki predsednik.

Sledi tradicionalno zajedničko fotografisanje, nakon kojeg će predsednik Švajcarske pozdraviti učesnike samita. Posle toga predsednici Rusije i SAD će preći u biblioteku u prizemlju i počeće samit.

Zajednička konferencija za medije Putina i Bajdena nije predviđena. Predsednici će se pojedinačno obratiti medijima.

Pripreme za samit u Ženevi su počele još od momenta kada je pao dogovor da upravo ovaj grad ugosti dvojicu lidera. U gradu su na snazi jake mere bezbednosti, posebno oko same vile u kojoj se održava samit.

Od ponedeljka na ulicama je raspoređeno 900 pripadnika policije. Pored toga, vojni bataljon će dežurati na aerodromu u Ženevi, dok će preostali vojnici od njih 1.000, koje su vlasti odabrale, pomagati u obezbeđivanju granica kantona.

Prema rečima zamenika direktora Federalnog policijskog ureda Švajcarske Stefana Tejmera, Švajcarska smatra da je stepen terorističke pretnje u svetu i dalje visok, te je zemlja preduzela mere uoči sastanka lidera Rusije i SAD.

Zbog predstojećeg samita letovi iznad Ženeve će od 15. do 17. juna biti privremeno ograničeni iz bezbednosnih razloga, a ukoliko se na nebu iznad grada pojavi neki sumnjivi avion biće angažovani lovci.

Policija će tokom samita rasporediti snajperiste po obodu parka La Granž koji će raditi pod nadzorom bezbednosnih službi delegacija.

Inače, svaka od delegacija brojaće od 600 do 800 ljudi.

Za samit je akreditovan veliki broj novinarskih ekipa iz čitavog sveta.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja