Najnovije vesti

SVE SPREMNO ZA SUSRET Ovde će se Putin i Bajden pogledati oči u oči: Objavljena fotografija biblioteke u Vili La Granž FOTO
Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

ženeva

SVE SPREMNO ZA SUSRET Ovde će se Putin i Bajden pogledati oči u oči: Objavljena fotografija biblioteke u Vili La Granž FOTO

Planeta

Švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je fotografiju kancelarije biblioteke vile La Granž u Ženevi gde će Vladimir Putin i Džo Bajden danas pregovarati.

Dve stolice postavljene su sa obe strane velikog globusa, spremne da dočekaju dvojicu predsednika.

1 / 3 Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Sastanak ruskog i američkog predsednika održaće se u vili iz 18. veka koja gleda na Ženevsko jezero. Nekada je bila velika porodična kuća koja je više od jednog veka bila domaćin građanskih prijema u švajcarskom gradu.

Iz vile La Granž pogled se pruža preko tri povezana parka do obale i preko Ženevskog jezera prema Ujedinjenim nacijama i planinama Jura. Ulazne kapije u park čuvaju dva kamena lava koja su očišćena u utorak uoči samita, preneo je AFP. Tokom letnjih meseci dva parka su obično ispunjena izletnicima.

Švajcarska, Ženeva, Vila La Granž, samit Putin-Bajden
foto: EPA/ MARTIAL TREZZINI

U 18. veku poljoprivredno područje je dobilo ime La Granž. Vlasnici, porodica Lulin, izgradili su vlastelinstvo između 1768. i 1773. godine i uredili francuski vrt. Dizajn kuće pripisuje se arhitekti Žan Luju Bovetu, po analogiji sa arhitektonskim stilom francuskog Šato de Krana. Smeštena na obodu grada, vila se uglavnom koristila kao letnja rezidencija i za prihvat uglednih gostiju.

Vlasništvo je prešlo sa porodice Lulin na porodicu Favr, koja je transformisala kuću i park, postavljajući neobične zakrivljene staze, kao i ribnjak i kamenje. Takođe su izgradili monumentalni ulaz sa lavovima, narandžastu pergolu, a vilu upotpunili vrhunskom bibliotekom 1821. godine, koja i danas čuva prestižnu kolekciju knjiga sa oko 15.000 naslova.

Vilijam Favre je imanje 1917. godine zaveštao gradu Ženevi, a godinu dana kasnije i biblioteku, kojom od tada upravlja ženevska biblioteka.

Švajcarska, Ženeva, Vila La Granž, samit Putin-Bajden
foto: EPA/ MARTIAL TREZZINI

Samit u Ženevi biće prvi sastanak Putina i Bajdena otkako je američki predsednik inaugurisan.

Ugostila učesnike Prve ženevske konvencije, ali i papu

Vila La Granž bila je domaćin završne svečanosti Prve ženevske konvencije, koja je označila rođenje humanitarnog prava.

Više od jednog veka kasnije, u junu 1969. godine, papa Pavle održao je misu pred oko 70.000 ljudi, u parku koji je tada bio jedini dovoljno velik prostor u Ženevi da primi toliku masu.

Švajcarska, Ženeva, Vila La Granž, samit Putin-Bajden
foto: EPA/ MARTIAL TREZZINI

"U ovom istorijskom času za čovečanstvo, prepunom pogibelji, ali ispunjenog nadom, na vama je da izgradite pravdu i na taj način osigurate mir", poručio je tada papa Pavle.

To je ujedno poruka koje se poslednjih dana mnogi prisećaju pred samit Bajden–Putin, u trenutku veoma zategnutih odnosa između dve svetske sile.

Protest uoči dolaska ruskog predsednika u Ženevu

Dan pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin trebalo da stigne u Ženevu na istorijski samit sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, u švajcarskom gradu primećen je protest na kome su pozvali na puštanje na slobodu kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja