OTVORENA BIRALIŠTA U IRANU: Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ubacio listić u posebnu kutiju FOTO
Foto: Atta KENARE / AFP / Profimedia

BIRAJU PREDSEDNIKA

OTVORENA BIRALIŠTA U IRANU: Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ubacio listić u posebnu kutiju FOTO

Planeta -

U Iranu se danas održavaju predsednički izbori, a nakon što je i sam glasao, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je sve Irance da izađu na birališta jer je to u najboljem interesu zemlje.

Na 66.800 biračkih mesta u Iranu kao i u 133 zemlje širom sveta, više od 59 miliona Iranaca imaće priliku danas da izabere novog predsednika, između četiri kandidata koja su ostala u trci nakon što je sredu nekoliko njih odlučilo da se povuče.

Ebrahim Raisi, koji se nalazi na čelu pravosuđa, slovi za prvog favorita kao saveznik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, prenosi Rojters.

0616361804, Iran, izbori, Ebrahim Raizi
foto: ATTA KENARE / AFP / Profimedia

Prošlog meseca je izborna komisija odobrila sedam kandidata za trku i diskvalifikovala nekoliko istaknutih, a iznenađenje je da je kandidatura bivšeg predsednika Mahmuda Ahmadinedžada odbijena, ali i bivšeg predsednika parlamenta Alija Laridžanija.

Bivši guverner iranske provincije Isfahan Mohsen Mehralizad dostavio je u sredu pisano povlačenje ,a poslanik Alireza Zakani, koji je diskvalifikovan 2013. i 2017. godine iz predsedničke trke, takođe je odustao od kandidature.

Hasan Rohani, dosadašnji predsednik Irana, nema pravo da da se kandiduje za novi mandat pošto je dva puta zaredom bio na toj funkciji.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track