MORAMO SE PRIPREMITI I ZA DIJALOG I ZA SUKOB: Kim Džong-un o strategiji Severne Koreje prema Vašingtonu
Foto: EPA/KCNA

severna koreja

MORAMO SE PRIPREMITI I ZA DIJALOG I ZA SUKOB: Kim Džong-un o strategiji Severne Koreje prema Vašingtonu

Planeta -

Severnokorejski čelnik Kim Džong-un ocenio je da njegova zemlja mora da se pripremi "i za dijalog i za sukob" sa Sjedinjenim Državama pod predsedavanjem Džoa Bajdena, izvestila je službena agencija KCNA.

Kim je "istakao da se zemlja mora pripremiti i za dijalog i za sukob, posebno mora biti potpuno pripravna za sukob", u govoru o strategiji prema Vašingtonu tokom plenarne sednice glavnog odbora stranke, navodi KCNA.

Severnokorejski vođa je "pozvao da se oštro i brzo odgovori na prilike koje se brzo menjaju i da se napori usredsrede na stabilno preuzimanje kontrole nad situacijom na Korejskom poluostrvu", dodaje službena agencija.

Američki predsednik Džo Bajden, čiju "neprijateljsku politiku" kritikuje Pjongjang, ne isključuje mogućnost da se jednom sastane sa Kim Džong-unom, ali ističe da to neće učiniti bez njegovih jasnih obećanja.

U maju je kritizikovao odluku svog prethodnika Donalda Trampa koji se dvaput sastao sa "predsednikom Kimom", u Singapuru i u Hanoju, bez konkretnih rezultata. "Neću mu ponuditi međunarodno priznanje" bez ikakvih obveza sa njegove strane, istaknuo je.

Tom prilikom je rekao da se "ne zavarava" da će biti lako uveriti Severnu Koreju da se odrekne svog nuklearnog arsenala, nakon razgovora u Beloj kući sa južnokorejskim kolegom Mun Džae-inom.

"Ne zavaravamo se da će biti lako, nemamo baš nikakvih iluzija o tome. Poslednje četiri administracije nisu ostvarile cilj. To je neverovatno težak zadatak", rekao je novinarima objavivši informaciju o tome da je iskusnog diplomatu Sung Kima imenovao za posebnog izaslanika za Pjongjang.

Pregovori SAD i Severne Koreje u zastoju su nakon neuspeha drugog sastanka na vrhu na kojemu su učestvovali Donald Tramp i Kim Džong-un u Hanoju 2019.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track