Najnovije vesti

ŽIVELI! Proizvođači škotskog viskija nazdravili petogodišnjoj suspenziji američkih carina
Foto: Profimedia

normalizacija odnosa

ŽIVELI! Proizvođači škotskog viskija nazdravili petogodišnjoj suspenziji američkih carina

Planeta

Proizvođači viskija nazdravili su nakon što su se Velika Britanija i SAD dogovorile da suspenduju carine na robu, uključujući škotski viski, na pet godina, u deeskalaciji transatlantskog trgovinskog spora koji traje skoro dve decenije.

Liz Tras, britanska sekretarka za međunarodnu trgovinu, rekla je da je sa Vašingtonom postignut istorijski dogovor kako bi se osiguralo da carine, koje su uticale na izvoz Velike Britanije u SAD u vrednosti od 550 miliona funti, i dalje budu suspendovane.

To se dogodilo nakon što je administracija Džoa Bajdena postigla sličan dogovor sa EU, dok vlade sa obe strane Atlantika preduzimaju veće korake kako bi rešile tenzije oko subvencija za proizvođače aviona Erbas i Boing, piše Gardijan.

Sedamnaestogodišnji spor, najdugovečniji u istoriji Svetske trgovinske organizacije, doveo je do štetnih carina koje se naplaćuju za proizvode sa obe strane zbog neslaganja oko podrške za proizvodnju velikih civilnih aviona.

Britanska roba koja je bila na meti carina uključivala je kašmir, mašine i škotski viski.

Iz Udruženja škotskog viskija saopptili su da su protekle dve godine carine, koje je prvi uveo Donald Tramp, bile izuzetno štetne za industriju, jer je gubitak od preko 600 miliona funti u izvozu u SAD izazvan carinom od 25 posto na pojedinačni slad.

"Ovim sporazumom uklanja se opasnost ponovnog uvođenja carina na škotski viski i omogućava destilerijama da se fokusiraju na oporavak izvoza na naše najveće i najcenjenije izvozno tržište", rekla je Karen Bets, izvršna direktorka trgovinskog tela.

Carinama od desetine miliona funti izvoza pogođeni su uzgajivači svinja, sira, kašmira, građevinskih vozila i proizvođači likera.

Britanija je bila umešana u spor kao članica EU, ali je početkom ove godine ublažila tenzije jednostranim obustavljanjem carina za SAD. Vlada je rekla da je to ohrabrilo SAD da se dogovore o četveromesečnoj suspenziji carina, sve dok obe strane ne pregovaraju o dugoročnijem sporazumu.

Velika Britanija i SAD sada će raditi zajedno na primeni sporazuma u praksi i jačanju saradnje u sektoru velikih civilnih aviona, navodi se.

To se događa nakon što se Liz Tras u Londonu sastala s američkom trgovinskom predstavnicom Ketrin Tai.

"Ovaj dogovor povlači liniju ispod neverovatno štetnog problema i znači da se možemo fokusirati na podizanje naših trgovinskih odnosa sa SAD-om na sledeći nivo, uključujući bliskiji rad na osporavanju nelojalnih praksi država poput Kine i korišćenje snage slobodne trgovine kako bismo izvukli najbolje od pandemije", rekla je Tras.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track