LONDON DEMANTUJE MOSKVU: Niko nije pucao na naš brod u Crnom moru, prvi put čujemo za bombe
Foto: Screenshot

provokacija

LONDON DEMANTUJE MOSKVU: Niko nije pucao na naš brod u Crnom moru, prvi put čujemo za bombe

Planeta -

Ruski avion je navodno bacio nekoliko bombi kako bi naterao britanski razarač da napusti vode u blizini Krima u Crnom moru. Britanija demantuje izveštaje.

Velikra Britanija tvrdi da nisu tačni ruski izveštaji da je pucano na njihov razarač u Crnom moru.

Ruski ratni brod je ispalio pucnje upozorenja dok je ratni avion bacio nekoliko bombi kako bi naterao britanski razarač da napusti vode u blizini Krima u Crnom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se navodi da je britanski razarač ušao u vode koje pripadaju Rusiji, dok iz Londona navode da je brod plovio ukrajinskim vodama.

Britansko Ministarstvo odbrane takođe navodi da su Rusi izvodili vežbe i da su upozorili na te aktivnosti.

"Nije bilo pucanja na HMS Difender i ne priznajemo tvrdnje da su bačene bombe ispred broda", navodi se u tom saopštenju.

Skaj njuz navodi, pozivajući se na izvore u ministarstvu odbrane, da je Rusija izvodila vojne vežbe tri milje dalje a da je razarač bio u međunarodnim vodama, kao i da je britanski brod bio unapred upozoren na vežbe.

Iako hici upozorenja nisu bili ispaljeni, već je reč o vežbama, u Londonu na ovaj incident i dalje gledaju kao na rusku "provokaciju".

Ovo je prvi put još od Hladnog rata da Moskva koristi bojevu municiju u nameri da odvrati NATO brod, podsetio je ranije AP.

Rusko ministarstvo u saopštenju navodi da je ruski ratni brod pucao u znak upozorenja nakon što je razarač ignorisao napomenu da ne ulazi u "ruske teritorijalne vode", a da je ruski bombarder Su-24 izbacio četiri bombe ispred britanskog broda da bi ga naterao da promijeni pravac.

Rusija je Krim anektirala 2014. što nije priznala većina država u svetu.

NATO članice Turska, Grčka, Rumunija i Bugarska su na Crnom moru, ali su ratni brodovi iz SAD, Britanije i drugih NATO članica često dolazilu posetu u znak podrške Ukrajini.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track