IMA AVIONA, NEMA AVIONA, IPAK IMA: Opšti haos na Crnom moru Britanski razarač otkrio 20 ruskih letelica oko broda?! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

napeto

IMA AVIONA, NEMA AVIONA, IPAK IMA: Opšti haos na Crnom moru Britanski razarač otkrio 20 ruskih letelica oko broda?! VIDEO

Planeta -

Vest dana u svetu svakako je priča o britanskom razaraču Tipe 45 klase "Daring" na koga su hice upozorenja navodno ispalili brodovi pogranične službe FSB u teritorijalnim vodama oko Krima i nadletela dva jurišnika Suhoj Su-24 mornaričke avijacije. Zvanični London je demantovao da je bilo ko pucao na razarač, a još manje da su ga preleteli avioni. A onda ŠOK, BUM, neverica, kada se pojavio snimak novinara BBC -a Džonatan Bejla koji se nalazi ukrcan na razraču HMS Defender".

"Mi smo upravo u tranzitu pored Krima, teritorije koju su okupirali Rusi i prolazimo na oko 12 milja (19 km) od teritorijalnih voda Krima....." u tom trenutku izveštavanje se prekida jer se čuje zvuk aviona kako preleće u niskom letu razarač.

"Ovo je drugi ruski avion koji je proleteo preko Crnog Mora. Do sada je bilo 20 aviona ..."

Džonantan Bejl opisao je i da su dva čamca ruske obalne straže dva puta približila se razaraču na samo 100 metara. Bejli je takođe opisao i da su putem radijske veze između pilota i posade broda slata upozorenja.

"Čuli smo pucnjavu u daljini, ali verovalo se da su bili van dometa".

Generalno, priča je kad se uzme u obzir senazacionalistička, a posebno da je 20 ruskih aviona preletalo razarač.

Crnomorska flota Rusije je zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila hitac upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Nešto pre toga, Moskva je pozvala SAD i NATO da prekinu vojne operacije u Crnom moru i zajednički rade na održavanju stabilnosti.

razarač HMS Daring, Velika Britanija, Crno more
foto: Printscreen Twitter

Prethodno je britanski razarač dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

"Razarač 'Defender' britanske mornarice je 23. juna u 11:52, krećući se severozapadnim delom Crnog mora, prešao državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent“, navodi se u saopštenju.

Nakon toga, kako navodi Ministarstvo, pogranični brod ruske flote je ispalio dva hica upozorenja u 12.06 i 12.08, nakon čega je, u 12.19, avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravu kretanja britanskog razarača.

Velikra Britanija tvrdi da nisu tačni ruski izveštaji da je pucano na njihov razarač u Crnom moru.

Ruski ratni brod je ispalio pucnje upozorenja dok je ratni avion bacio nekoliko bombi kako bi naterao britanski razarač da napusti vode u blizini Krima u Crnom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se navodi da je britanski razarač ušao u vode koje pripadaju Rusiji, dok iz Londona navode da je brod plovio ukrajinskim vodama.

Britansko Ministarstvo odbrane takođe navodi da su Rusi izvodili vežbe i da su upozorili na te aktivnosti.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track