NEĆE PRISUSTVOVATI UTAKMICI MAĐARSKA-NEMAČKA Orban otkazao put u Minhen zbog duginih boja na stadionu
Foto: EPA/VICKIE FLORES

haos oko duginih boja

NEĆE PRISUSTVOVATI UTAKMICI MAĐARSKA-NEMAČKA Orban otkazao put u Minhen zbog duginih boja na stadionu

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban otkazao je put u Minhen gde bi gledao utakmicu između Mađarske i Nemačke zbog kritika koje su stigle sa svih strana na račun zakona o homoseksualizmu, ali i zbog želje Nemačke da Alijanc Arenu osvetli u duginim bojama, kao podršku LGBTQ+ zajednici.

Kako piše Guardian, Orban je otkazao svoj put u Minhen nekoliko sati nakon što je UEFA već ranije donela zabranu da se ''Alijanc Arena'' oboji u dugine boje pred ovu utakmicu.

UEFA-ina odluka je odjeknula kako u Nemačkoj tako i u Evropi.

LGBT, LGBT zastava
foto: Profimedia

Fudbalski klubovi u gradovima uključujući Frankfurt i Berlin objavili su da planiraju da takođe osvetle svoje stadione duginim bojama, dok su organizacije, od minhenske vatrogasne brigade do nacionalne železničke mreže, tvitovale poruke podrške aktivistima LGBTQ+.

Potpredsednica Bundestaga Klaudia Rot je izjavila da je odluka UEFA neprihvatljiva, kao i da s obzirom na to da se UEFA zalaže za neutralnost, onda je morala da dopusti odluku gradonačlnika Minhena Ditera Ritera u kojoj je želeo da cela zemlja iskaže poruku podrške putem duginih boja u kojima bi bio stadion pred ovaj meč.

Riter je istakao da je UEFA-ina odluka sramna.

Podsetimo, prošle sedmice, mađarski parlament je zabranio svako predstavljanje homoseksualnosti ili transrodnosti maloletnicima kroz edukativni materijal ili na televiziji.

Dodavanjem ove zabrane već postojećem zakonu o zaštiti dece od zlostavljanja, predsednik Viktor Orban je povukao direktnu paralelu između homoseksualaca i pedofila.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track