DIVLJANJE, KRICI I UDARANJE PO AUTOMOBILU: Policija objavila snimak zašto je hapsila Stanislava, koji je kasnije preminuo
Foto: Printscreen Twitter

Smrt koja je potresla češku

DIVLJANJE, KRICI I UDARANJE PO AUTOMOBILU: Policija objavila snimak zašto je hapsila Stanislava, koji je kasnije preminuo

Planeta -

Smrt Stanislava Tomaša mladog Roma u mestu Teplice u gradu na severu Češke kada se pojavio snimak policajca kako mu u stilu Džordža Flojda kleči na vratu izazvala je veliko nezadovoljstvo u čekoj javnosti i tamošnjoj romoskoj zajednici koja je burno reagovala na snimak nasilja policije prilikom intervencije.

Pomenuti inicident dogodio se 19. juna na ulici u mestu Teplice a prvi snimak koji se pojavio prikazuje trojicu policajaca iz Teplica kako na asfaltu drže jedno Roma. Dok jedan policajac drži Tomaša za stopala, drugi mu kolenom kleči na vratu, dok treći policajac pokušava da mu stavi lisice. U prvom video snimku koji je objavljen čuju se prolazni i kako viču: da ga guše, s druge strane nki su branili postupke policije.

"Ljudi su mi govorili da se zove Stanislav i imao je oko 40 godina. Živeo je na ulici, ali je radio u obližnjem supermarketu kao čuvar. Kada je video da drugi čovek ruši vozilo, Stanislav je pokušao da interveniše. Kada je policija došla, srušili su Stanislava na zemlju misleći da je to on “, rekao je Jozef Miker, aktivista i lider češke romske zajednice za Gardijan.

Stravičan incident dogodio se u subotu 19, juna u češkom gradu Teplice na severozapadu zemlje. Policija je rekla da nije bilo upotrebe prekomerene sile, te da su dobili poziv zbog tuče dvojice muškaraca, koji su polugoli pravili haos na ulici i razbijali parkirane automobile.

Po dolasku na mesto događaja jedan od muškaraca je pobegao, a drugi, odnosno Stanislav Tomaš je pružao otpor. U odbranu sebe policija je objavila 21. juna snimak šta se zapravo dešavalo pre intervencije.

Na objavljenom snimku se vide dvojica muškaraca, jedan u donjem vešu, a drugi u fanrmerkama kako leže na ulici, valjaju se puštaju razne zvukove i zaleću se jedan u drugoga, da bi zatim muškarac u gaćama se povukao, dok osoba koja po opisu odgovara Stanislavu Tomašu udara pesnicom po automobilu po bočnom staklu. Ubrzo posle toga neko od frađan snimio je trnutak policijske intervencije. Inače na snimku se vidi još jedna muškarac koji je stao i telefonomzvao nekog pretposavlja se da je on alarmirao policiju.

U svakom slučaju ova smrt je imala veliki odjek u Češkoj i ukazala na sve probleme sa kojima se romska zajednica u ovoj članici EU susreće svakdonveno sa raznim oblicima diskriminacije. Ovaj incident je zadobio i veliku pažnju van granica Češke.

Kurir.rs/Gardijan/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track