SMRT NA NEBU: Dok je HERKULES pun municije padao NAROD se veslio i pucao u vazduh od sreće! KRVAVI RAT VIDEO
Foto: Printscreen/ Twitter

RAT U PRVINCIJI TIGRAJ

SMRT NA NEBU: Dok je HERKULES pun municije padao NAROD se veslio i pucao u vazduh od sreće! KRVAVI RAT VIDEO

Planeta -

Kasno sinoć objavljena je bila kratka vest o tome da su pobunjeničke snage iz severnog regiona Tigraj u sredu prepodne oborile transportni avion C-130 etiopskog ratnog vazduhoplovostva.

U padu letelice poginulo je prema nekim informacijam 10 članova posade, a pad se dogodio u blizini Gijete u pobunjenom regionu Tigraj.

Prvo se pojavio snimak totalno unoištene letelice. Pad nije niko preživeo, a ispostavilo se da je transportni avion prevozio municiju etiopskim bezbednosnim snagama.

Inače oboreni C-130E serijskog broja 1564 bio je jedini operativni transportni avion etiopskog vazduhoplovstva koji je došao pod udar prenosnog PVO sisteima najverovatnije tipa "Igla".

Na snimku se čuje opšta radost stanovništa koje je sa uskihćenjem pozdravilo obaranjetransportnog aviona.

Na snimku se vidi inače C-130 kako leti i u jednom trenutku dolazi do eksplozije krila, koje se lomi, a letelica počinje strmoglavi pad. Poniranje je praćeno uzvicima i pucnjavom, a snimak je već osvanuo na društvenim mrežama.

Inače neformalne tvrdnje koje se pojavljju na interentu govore da je Etiopija u sredu 23. juna izgubila osim transportnog aviona C-130 i jedan lovac MiG-23, Su-27 i ukupno 50 vojnika.

Potestimo, sukob marskističkih boraca iz severne etiopske provinicije Tigraj izbili su 4. novembra prošle godine kada je etiopski premijer Abij Ahmed naredio vojnu ofanzivu protiv marksističkih boraca koji su izveli napad na vojnu bazu u tom regionu.

Sukob je usledio posle političkih razmiricaizmeđu vlade u Adis Abebi i lidera regiona Tigra Tigrajski narodno oslobodilački front (TPLF) koji je na vlasti punih 30 godina, a koji je pao u nemilost premijera koji je došao na vlast na talasu anti-vladinih demonstracija. Premijer Abij Ahmed je zatražio reforme, što je odbiono, pa je usledio sukob koji je prerastao u krvavi rat.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track