REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Test krvi koji može da detektuje više od 50 tipova kancera pre pojave prvih simptoma
Foto: FDA / Alamy / Alamy / Profimedia

nauka

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Test krvi koji može da detektuje više od 50 tipova kancera pre pojave prvih simptoma

Planeta -

Jednostavni test krvi koji može da detektuje više od 50 tipova raka pre pojave prvih simptoma je dovoljno tačan da može da se koristi kao skrining test, tvrde naučnici.

Test, koji će Britanija početi da primenjuje na jesen, namenjen je ljudima koji su u visokorizičnoj grupi. Test može da identifikuje više tipova bolesti koju je inače teško "uhvatiti" u ranoj fazi, poput raka glave i vrata, jajnika, pankreasa i nekih tipova raka krvi.

Naučnici tvrde da je njihova studija pokazala da test precizno detektuje rak često pre pojave prvih znakova ili simptoma, kao i da ima vrlo nisku stopu lažnih pozitivnih rezultata.

Test koji je razvila američka kompanija Grail, traži hemijske promene u fragmentima genetskog koda koji iz tumora prelaze u krvotok.

Prve izveštaje o testu objavio je britanski Gardijan prošle godine, a sada je najnovija studija pokazala da test ima impresivno visok stepen tačnosti.

Naučnici su testirali 2823 ljudi sa rakom i 1245 bez. Test je tačno identifikovao rak u 51,5 posto slučajeva i pogrešno u svega 0,5 posto slučajeva.

Kod solidnih tumora kod kojih nema skrining opcija poput raka jednjaka, jetre ili pankreasa, stopa uspešnosti bila je 65,6 posto dok je kod tumora krvi, poput limfoma ili mijeloma, taj procenat bio 55,1 posto.

Naučnici kažu da rano otkrivanje kancera znači i uspešnije lečenje. Iz britanske agencije za javno zdravlje NHS sada navode da će nastaviti dalje da rade sa Grailom kako bi dodatno testirali test i počeli sa njegovom primenom.

"Ova najnovija studija je dodatni dokaz da testovi krvi poput ovog mogu da pomognu NHS da postigne svoj ambiciozni cilj pronalaženja tri četvrtine raka kod pacijenata u ranoj fazi, kad aimaju najviše šansi da se izleče", rekao je profesor Piter Džonson, direktor NHS za kancer.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja