IŠČUPALI UGROŽENO DRVEĆE DA BI PODIGLI KUĆU: Par iz Kalifornije kažnjen sa 18.000 dolara zbog uništavanja Džošuinog drveta
Foto: EPA/ MIKE NELSON

tuga

IŠČUPALI UGROŽENO DRVEĆE DA BI PODIGLI KUĆU: Par iz Kalifornije kažnjen sa 18.000 dolara zbog uništavanja Džošuinog drveta

Planeta -

Kalifornijski par kažnjen je zbog toga sto su iskopali i potom zakopali desetak zaštićenih Džošuinih stabala kako bi raščistili plac za kuću.

Džefri Volter i Džoneta Nordberg-Volter, stanovnici okruga San Bernardino, moraće da plate 18.000 dolara zbog toga što su iskopali 36 stabala.

Džošuino drveće se ne može premeštati, iskopavati ni ubijati jer je kandidat za listu ugroženih vrsta Kalifornije. Bodljikavo drveće koje pripada porodici agava, raste u Mohave pustinji i živi u proseku 150 godina.

Par je prijavio komšija koji ih je video kako traktorom čupaju drveće i uz novčanu kaznu moraće da volontiraju u Džošua tri nacionalnom parku koji se nalazi tik uz njihovu parcelu.

Naučnici su ranijue upozorili da bi čuvena vrsta juke mogla da izumre do kraja veka, zbog klimatskih promena.

Džošuino drvo ime je dobilo zahvaljujući Mormonima koji su prelazili pustinju Mohave u 19. veku i koje je drvo podsećalo na biblijski lik Džošue koji u molitvi podiže ruke ka nebu.

Biljka je ušla i u pop-kulturu zahvaljujući grupi U2 i njihovom albumu "The Joshua Tree" iz 1987. godine. Džošuino drvo ispred kojeg se grupa U2 fotografisala za naslovnicu albuma više ne postoji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja