KANADSKE ŠKOLE SMRTI: Zločin koji vlada mora da prizna i ozbiljnije se pozabavi svojom prošlošću
Foto: EPA/SHAWN THEW

starosedeoci

KANADSKE ŠKOLE SMRTI: Zločin koji vlada mora da prizna i ozbiljnije se pozabavi svojom prošlošću

Planeta -

Otkriće stotina grobova indijanske dece primoralo je Kanadu da se ozbiljnije pozabavi sa svojom prošlošću.

Teško je u potpunosti shvatiti kompletan užas onoga što se više od 100 godina dešavalo u kanadskim misionarskim školama: sistematsko zlostavljanje i maltretman na industrijskom nivou 150.000 starosedelačke dece koja su otrgnuta od svojih porodica i dovedena na prevaspitavanje.

Poslednja ovakva škola zatvorena je 1996. godine. Hiljade su svedočile o široko rasprostranjenom seksualnom i fizičkom zlostavljanju i bolestima koje su harale ovim školama. Neki su govorili i o ubistvima. Komisija za istinu i pomirenje (TRC) je u izveštaju 2015. godine ove škole optužila za kulturalni genocid.

Bilo je, međutim, potrebno da se otkriju grobovi stotine dece da se Kanada konačno probudi. U sredu su na prostoru nekadašnje škole u Britanskoj Kolumbiji pronađeni ostaci 182 osobe. Prošle sedmice pronađeno je 215 neobeleženih grobova u istoj provinciji i još 751 u Saskatčevanu.

Marej Sinkler, direktor TRC-a smatra da je čak 15.000 dece umrlo, otprilike svaki deseti učenik, u ovim školama. Kako je država finansirala 130 škola, a crkva je vodila brojne druge, strahuje se da je ovaj broj mnogo, mnogo veći.

Zlostavljanje i maltretman starosedelačkih naroda nije se zaustavio samo na rezidencijalnim školama. Tokom 1960ih, deca su odvođena iz njihovih domova i smeštana u ne-indijanske porodice ili državne institucije. Ove traume, piše Gardijan, generacije i dan danas osećaju. Potomci te dece govorili su o mentalnim bolestima, bolestima zavisnosti, a i dan danas se deca otimaju porodicama. Vlada je direktno povezala škole sa ubistvima Indijanki koje su najčešće žrtve nasilja u Kanadi.

U svom izvinjenju preživelima, kanadski premijer Džastin Trudo je 2017. priznao da izvinjenje nije dovoljno. Svega devet od 94 preporuke TRC-a je ispunjeno do 2019.

Grobovi u Kamlupsu pronađeni su samo što je lokalno starosedelačko pleme pokrenulo istragu. Vlada je posle 14 godina pravne borbe sa učenicima koji su samo preko dana boravili u školama, odjednom saopštila da su postigli sporazum. Papa je pričao o tome kako mu je "žao" ali se nije izvinio. Katolička crkva u Kanadi, koja je vodila najveći deo ovih institucija, obećala je da će preživelima platiti 25 miliona kanadskih dolara ali je posle pravnog rvanja platila svega 4 miliona kanadskih dolara.

Temeljna istraga smrti ove dece trebalo je odavno da se sprovede. Crkva i država sada moraju da u potpunosti objave kompletnu dokumentaciju bez izgovaranja na zaštitu privatnosti. Potrebno je obezbediti odgovarajuće fondove za preživele i njihove potomke. Iako je Trudo pričao o "mračnom i sramnom poglavlju" u istoriji Kanade, ovakve škole su samo deo priče o nepravdama koja i dalje traje, smatra uredništvo britanskog lista.

Uništenje starosedelačke kulture bila je srž naseljeničkog kolonijalizma. Krađa dece i zemlje nisu odvojene, već vrlo intimno povezane stvari. Značajni delovi Kanade su i dalje bespravno zauzeti a sporazumi o korišćenju zemlje prekrpeni. Kao što se na škole ne sme gledati kao na izolovano zlo, i razgovor o njima zahteva širi okvir i vrlo jasan stav federalne vlaste da ne plaća zato što je dobra i fina već zato što ima ogroman dug koji treba isplatiti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track