OBELEŽAVANJE 60. ROĐENDANA Vilijam i Hari će otkriti statuu u čast princeze Dajane: Ispred Kensingtonske palate cveće i pisma FOTO
Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

drugi spomenik Dajani u Londonu

OBELEŽAVANJE 60. ROĐENDANA Vilijam i Hari će otkriti statuu u čast princeze Dajane: Ispred Kensingtonske palate cveće i pisma FOTO

Planeta -

Na dan kad bi bio njin 60. rođendan, britanski prinčevi Vilijam i Hari zajedno će otkriti statuu pokojne princeze Dajane, njihove majke.

Statua u čast princeze Dajane, koja je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu 1997. godine, biće otkriven u vrtu Kensingtonske palate u središtu Londona, njenom nekadašnjem domu.

Vilijam je imao 15, a Hari 12 godina kad se automobil u kojem su bili njihova majka i njen prijatelj Dodi al-Fajed zabio u stub u tunelu u Parizu dok su bežali od fotografa.

Princeza Dajana
foto: Profimedia

Obojica braće govorila su o dubokoj traumi koju je gubitak prouzrokovao i kako je godinama nakon toga uticao na njihovo mentalno zdravlje.

Godine 2017. naručili su kip kako bi obeležili njenu zaostavštinu i život, na kraju odabravši kipara Ijana Rank-Brodlija za svog dizajnera, čiji je lik kraljice Elizabete korišćen na kovanicama Britanije i Komonvelta.

0618918913, Kensington palata, Princeza Dajana, rođendan
foto: Evening Standard / Eyevine / Profimedia

Kip će biti otkriven na skromnijoj svečanosti kojoj će prisustvovati mala grupa odabranih, uključujući prinčeve i Dajaninu užu porodicu, u vrtu palate Kensington, gde Vilijam (39) sada živi sa svojom porodicom.

Hari (36) takođe je živeo u palati, ali njegov dom je sada u Kaliforniji nakon što su on i njegova američka supruga Megan prošle godine odustali od službenih kraljevskih dužnosti.

Megan Markl, princ Hari
foto: Profimedia

Od tada je pokrenuo nekoliko napada na svoju porodicu i kraljevske institucije, uključujući optužbu za rasizam koju su on i Megan izneli u intervjuu sa američkom voditeljkom Oprom Vinfri, a što je, kako mediji izveštavaju, razbesnelo njegovog brata.

Braća su se poslednji put videla u aprilu na sahrani njihovog dede princa Filipa.

Princ Filip, sahrana
foto: Profimedia

To će biti drugi spomenik Dajani u Londonu, nakon što je u Hajd parku 2004. otkrivena 210 metara dugačka fontana nakon godina birokratskih prepirki oko dizajna.

Cveće, pisma i fotografije ispred Kensingtonske palate

Još od juče, poštovaoci princeze Dajane okupljaju se ispred kapija palate, gde ostavljaju cveće i pisma, kao i njene fotografije, a danas u toku dana će biti postavljena njena statua, ali u prisustvu malog broja ljudi, kako bi se vodilo računa o merama borbe protiv kovida. Ukoliko situacija bude normalizovana, veća ceremonija biće organizovana u septembru, kada bi trebalo da se pojave i specijalni gosti, poput Eltona Džona.

1 / 9 Foto: Evening Standard / Eyevine / Profimedia

Čuveni Kensingtonski vrt "Sanken garden" otvoren je za posete javnosti, a pre nekoliko godina u njemu je zasađeno Dajanino omiljeno belo cveće. Ideja da se na dan njenog rođendana postavi statua u ovom vrtu došla je od njenih sinova, princa Harija i princa Vilijama, koji inače živi u Kensingtonskoj palati sa svojom suprugom Kejt i troje dece.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track