NEŠTO OVDE NIJE U REDU: Tinejdžerka se branila od seksualnog predatora i udarila ga cepanicom po glavi, sada joj sude za ubistvo
Foto: Profimedia

ženska prava

NEŠTO OVDE NIJE U REDU: Tinejdžerka se branila od seksualnog predatora i udarila ga cepanicom po glavi, sada joj sude za ubistvo

Planeta -

Slučaj tinejdžerke koja je optužena za ubistvo jer se branila od seksualnog predatora uzburkao je duhove.

Tariro Matutsa (19) tvrdi da se samo branila kada je cepanicom više puta udarila 40-godišnjeg Surea Tsura. Matutsa kaže da ju je Tsura spopao u njenom domu u Mudziju, ruralnoj oblasti istočno od Harare, skinuo se i tražio seks.

U policijskom izveštaju se navodi da je Matutsa, kada joj je prišao, zgrabila cepanicu i udarila ga nekoliko puta po telu i dva puta po glavi. Tsuro se oteturao kući ali je sutradan nađen mrtav.

Slučaj je izazvao debatu o ženskim pravima i seksualnom nasilju u Zimbabveu. Aktivistkinje kažu da bi zakon morao da štiti žene koje u samoodbrani ubiju napadače ali navode da je zakon suviše slab i da je zapravo na sudijama da odrede da li je reč o ubistvu ili odbrani.

Autorka Cici Dangarembga kaže da Matutsin slučaj pokazuje na problem objektivizacije žena u zimbabveanskog društvu.

"Ovo je samo još jedan primer kako se na žene gleda kao na objekte muškog seksualnog zadovoljenja i dobrostanja. Čak i kada žena pokuša odbrani od muškarca koji planira da je seksualno napastvuje, ona mora da stavi njegovu dobrobit pre svoje", rekla je ona Gardijanu. "Sada je porodica preminulog krivi zbog posledica koje su rezultat ponašanja preminulog".

Slučaj optužene tinejdžerke ponovo je probudio bes u Zimbabveu zbog tretmana žrtava silovanja.

U februaru 2016. godine Benhilda Dandadžena, poluslepa domaćica, kuhinjskim nožem je izbola na smrt kolegu koji je pokušao da je siluje. Proglašena je krivom i osuđena na tri godine zatvora.

Slučaj Matutse je dodatno bolan jer je devojka siroče i nema nikoga ko bi brinuo o njoj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track