ONI SEJU TIHU SMRT NA BLISKOM ISTOKU: Male šanse da se ograniči upotreba dronova u regionu, koriste ih i države i teroristi! VIDEO
Foto: Shutterstock

opasno

ONI SEJU TIHU SMRT NA BLISKOM ISTOKU: Male šanse da se ograniči upotreba dronova u regionu, koriste ih i države i teroristi! VIDEO

Planeta -

Proteklog vikenda SAD su izvele vazdušne napade na militantne grupe lojalne Iranu u blizini iračko-sirijske granice. Prema izjavi koju su izdali odbrambeni zvaničnici Sjedinjenih Država, udari su bili odmazda zbog napada dronova na američke trupe u Iraku.

Američka vojska saopštila je da su dronovi, poznati i kao bespilotne letelice (UAV), protiv svog osoblja korišćeni najmanje pet puta od aprila. U najnovijim napadima, naoružani dron napao je trpezariju koju su Amerikanci koristili unutar bagdadskog aerodroma. Još jedan je oštetio američki hangar u severnom Iraku.

Napadi dronovima deo su uznemirujućeg trenda u regionu: eskalirajuća upotreba bespilotnih letelica, kako u svrhu nadzora, tako i za napad na protivnike, od strane zemalja u regionu - ali i tamošnjih nedržavnih aktera, poput paravojnih formacija u Iraku, Jemenu i Siriji , među drugima.

Istraživanje milanskog Instituta za međunarodne političke studije (ISPI) sugeriše da su zemlje Bliskog istoka (bez Izraela) potrošile najmanje 1,5 milijardi dolara (1,27 milijardi evra) na vojne dronove tokom poslednjih pet godina.

Od svih država na ovom području, Izrael je verovatno najnapredniji proizvođač bespilotnih letelica. Ali zemlja nastoji da svoju tehnologiju ne prenosi onima koje smatra potencijalnim neprijateljima. Turska, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kina su drugi glavni dobavljači dronova u regionu.

Iran ima jedan od najdugovečnijih programa dronova, objašnjava istraživač ISPI Frederiko Borsari. Ometen međunarodnim sankcijama i nedostajući modernim vazduhoplovnim snagama, Iran je odavno shvatio da dronovi, isporučeni saveznicima negde drugde, mogu da povećaju njihovu vazdušnu moć i pruže im "verodostojni udar", rekao je Borsari.

Dronove verovatno koriste iračke milicije protiv SAD-a ili antivladini Huti u Jemenu protiv Saudijske Arabije, ali stručnjaci se slažu da je vrlo verovatno da tehničko znanje dolazi iz susednog Irana. Iran istovremeno može poreći da je imao ikakve veze s tim.

"Sa stanovišta Teherana, ovo je prednost", rekao je Borsari za DV. "Dronovi u njihovim rukama mogu se koristiti za vršenje političkog pritiska".

Širenje bespilotnih letelica na Bliskom istoku je "opasno jer menja vojne hijerarhije u regionu", objasnio je Fabian Hinz, nezavisni analitičar za Bliski istok sa sedištem u Berlinu, koji se fokusira na dronove i balističke rakete. "Prethodno ste predviđali ishod bilo kog sukoba. Kao i ove godine, ova zemlja ima toliko aviona i ovoliko obuke, pa biste mogli proceniti koliko su bili jaki. Dronovi i balističke rakete sve to menjaju."

Jedan od ključeva za rešavanje rastućeg pitanja dronova na Bliskom istoku mogao bi biti bolja regulacija. U uvodniku iz decembra 2014. u Biltenu atomskih naučnika, Agnes Kalamard, bivši specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za egzekucije, upozorila je da je svet ušao u "drugo doba bespilotnih letelica ... koje je obeležilo nekontrolisano širenje naoružanih dronova, od kojih je najnapredniji su tajniji, brži, manji i sposobniji za ciljana ubistva od prethodne generacije ".

Poslednje brojanje u martu 2020. bilo je više od 102 zemlje sa vojnim dronovima, zajedno sa dodatnih 63 procenta nedržavnih aktera.

Ona je tvrdila da nacionalne države moraju zajedno raditi na uspostavljanju novog režima koji bi uključivao "robusne standarde za dizajn, izvoz i upotrebu dronova" i prenos srodne vojne tehnologije.

Ali da li bi takav regulatorni režim funkcionisao na Bliskom istoku, s obzirom na to koliko su bespilotni leteći već prisutni? I, da li bi ovo bilo išta bolje od onoga što je američka vojska radila tokom vikenda - to jest, uzvraćajući udarac korisnicima dronova?

"Kada je reč o vojnoj strategiji, činilo bi se najefikasnijim udarati na mestima gde se ti sistemi proizvode ili izvođenjem onih koji su visoko obučeni da ih naprave", složio se Džejms Rodžers, profesor političkih studija i specijalni savetnik vlade Velike Britanije za dronove sa sedištem u Danskoj.

"Međutim, kada i dalje postoji vrlo jasna veza između nacionalne države kao dobavljača - na primer, milicija u Iraku ili Hutija u Jemenu - onda postoje i druga diplomatska sredstva za koja mislim da bi trebalo da idu uz ovo. Takođe, imperativ da su bilo kakvi udari u skladu sa međunarodnim pravom i da podržavaju, a ne degradiraju, suverenitet nacije".

Dok je bio na Bliskom istoku, Rodžers je mogao izbliza da pregleda neke dronove Hutija. Mešavina su dizajna bespilotnih letelica inspirisanih Iranom, sa ožičenjima iz Kine, najnovijim digitalnim fotoaparatima vodećih međunarodnih proizvođača i dronovskim motorima koji dolaze iz raznihvrsta evropskih kompanija, rekao je Rodžers za DV. Brojne delove su verovatno napravili sami hutijski militanti, verovatno kopirani od originalnih delova sa drugih mesta.

Dokazi ukazuju na to da Iran naoružava ssage u drugim zemljama sa prilagođenim dizajnom, rekao je Hinc, pozivajući se na izveštaj eksperata UN-a u kojem su navedene komponente samo jednog bespilotnog letelice Huti letele protiv ciljeva Saudijske Arabije. Neki delovi su napravljeni lokalno, primetio je - ali bilo je i komponenata iz Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Švedske, Italije, Japana, Irske, Južne Koreje i SAD-a.

Zbog toga se i Hinc i Rodžers slažu da bi, iako bi izvoz najnovije vojne tehnologije bespilotnih letelica mogao da se kontroliše, bilo gotovo nemoguće sprečiti komercijalno proizvedene delove dronova da dođu do nedržavnih aktera sa potencijalno zločinačkim namerama na Bliskom istoku.

"Mogli biste strože da kontrolišete ove [komercijalno proizvedene] delove, ali bi to verovatno imalo samo ograničeni uticaj", objasnio je Hinz. "To bi celu trku naoružanja bespilotnim letelicama učinilo skupljom i težom, a stvari bi malo usporilo. Ali oni koji žele delove moći će da pronađu posrednika koji će im prodati ili da zamene delove koje mogu da naprave sebe".

Rodžers, koji je sa Kalamardovom koautor uredništva za 2020. godinu pozivajući na bolji regulatorni režim za bespilotne letelice, veruje da bi jedan od načina za to mogao biti fokusiranje na to kako se dronovi koriste, a ne na isporuku delova.

"Postoji veoma važan način na koji su dronovi počeli da krše međunarodno pravo", tvrdio je Rodžers. "Bespilotne letelice dovele su do više kršenja suvereniteta drugih nacionalnih država. Kada rat vodite daljinskim upravljačem, daje se osećaj da je manje rizičan i jeftiniji. Na primer, možete daljinsko vozilo poslati preko granicu bez rizika da vaš pilot bude oboren ili zarobljen. Takođe možete nadgledati ogromne regije bez prelaska granice. Dakle, počinjemo da vidimo zabrinjavajuće norme upotrebe. "

Zbog toga se zalaže za snažnije standarde za upotrebu dronova i predlaže nešto poput dobronamernog sporazuma gde se zemlje dogovaraju o načinu upotrebe dronova, uključujući i pitanja poput prelaska granica, poštovanja međunarodnog prava, uspostavljanja najboljih praksi i prolaska na tehnologiji dronova trećim licima. Ovo bi moglo biti uključeno u sporazume o upotrebi između država koje prodaju dronove i njihovih potrošačkih država.

"To ide u korist svim umešanima, jer očigledno nijedna nacionalna država ne želi da se krši njihov suverenitet," rekao je za DV. "A ako se prekrši taj sporazum, onda ne nastavljate da prodajete dronove tim državnim akterima".

Uprkos neodoljivom pesimizmu posmatrača bespilotnih letelica oko stvaranja potpuno efikasnih kontrola, Džejms tvrdi da je razmišljanje o svemu ovome od vitalnog značaja za budućnost sukoba i ljudskih prava.

"Jer ako možete da kontrolišete većinu visokotehnoloških sistema i kako se oni koriste", zaključio je on, "onda postavljate okvir kako biste potencijalno mogli da kontrolišete autonomne [vojne] sisteme veštačke inteligencije koji se pojavljuju, za koje su dronovi samo ulazna tačka".

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track