LAKI TENK, VELIKA GLAVOBOLJA ZA PROTIVNIKE PEKINGA Kineski marinci dobili oklopnjaka koji im značajno povećava borbenu moć! VIDEO
Foto: Screenshot YT

ORUŽJE

LAKI TENK, VELIKA GLAVOBOLJA ZA PROTIVNIKE PEKINGA Kineski marinci dobili oklopnjaka koji im značajno povećava borbenu moć! VIDEO

Planeta -

Kineski marinci su rasporedlili autohtoni laki borbeni tenk tipa 15 u zemlji, izveštava prodržavni Global Tajms.

Neotkriveni broj tenkova aktiviran je pet meseci nakon što je vozilo, proizvedeno u kompaniji Čajna Nort Industris , ušlo u službu u Vojnoj komandi Sindianga kopnene vojske Narodnooslobodilačke vojske (PLAGF), tvrdi magazin Džejns Difens Vikli.

Tenk je sposoban za misije desantno-desantne i brze reakcije, napisao je Global Tajms dodajući da transportni avion I-20 Ratnog vazduhoplovstva Narodnooslobodilačke vojske može da nosi dva tipa 15 za transport na velike domete.

Težak oko 35 tona, Tip 15 je okretno vozilo sa visokim odnosom snage i težine zahvaljujući svom dizel motoru od 1.000 konjskih snaga, navodi National Interest.

Prodajni centar je objasnio da u poređenju sa većim kineskim rođacima - glavnim borbenim tenkovima Tip 99 i Tip 96 - Tip 15 ima manju glavni top od 105 mm. Međutim, zadržava „robusni paket oklopa i JRKB (hemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu) zaštitu koje imaju veći rezervoari“.

Tenk može da ispaljuje niz protivtenkovske municije sa probojnim oklopom iz dometa do 3.000 metara (9.843 stopa), napisala je Ejža Tajms.

Takođe može da ispaljuje "vođene rakete sa tandemskom bojevom glavom do dometa 5 km".

Ove karakteristike čine ga sposobnim za rad na više terena, uključujući na visoravnima, plažama, šumama, područjima zasečenim vodom i u urbanom ratovanju, što se idealno uklapa u transformaciju marinaca iz amfibijskih u terenske snage.

Kurir.rs/defensepost.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track