OVO PACIFIČKO OSTRVO JE AMERIMA ZLATA VREDNO: Koralni atol u nedođiji ima ključ odbrane čitavog kontinenta VIDEO
Foto: Rainer Lesniewski / Alamy / Alamy / Profimedia

strateški

OVO PACIFIČKO OSTRVO JE AMERIMA ZLATA VREDNO: Koralni atol u nedođiji ima ključ odbrane čitavog kontinenta VIDEO

Planeta -

Ostrvo Vejk nije posebno impresivno. Izgrađen od korala, atol je na samo dvanaest stopa nadmorske visine na najnižoj tački. I on je udaljen.

Udaljeno je 3.700 km zapadno od Honolulua, i oko dve 3.200 kilometara jugoistočno od Tokija. Udaljenos ostrva Vejk je ono što mrvicu stena čini toliko važnom za prisustvo Sjedinjenih Država u regionu Tihog okeana.

Sjedinjene Države su 1899. godine polagale pravo na ostrvo Vejk, iako je pre toga više puta ostvaren evropski kontakt sa ostrvom. Ostrvo je ostalo uglavnom nenaseljeno, mada su na njeu spas tražile posade nasukanih brodova sve do kasnih 1930-ih, kada su Sjedinjene Države postavile mali garnizon. Tokom Drugog svetskog rata, ostrvo Vejk je bilo je poprište intenzivnih borbi, istovremeno sa napadom na Pearl Harbor 1941. godine.

Danas je ostrvo Vake i dalje jedno od najudaljenijih ostrva na svetu, zaštićeno miljama i kilometrima otvorenog okeana. Stjenovita postaja je znatno modifikovana od Drugog svetskog rata i na njoj se nalazi pista dugačka gotovo deset hiljada stopa koja može da primi sve letelice koje su trenutno u službi Sjedinjenih Država.

U slučaju rata na Tihom okeanu, američke baze na udaljenim ispostavama poput Guama ili Okinave verovatno bi imale vrlo teško vreme da se odbrane od neprijateljskih raketnih napada, delimično i zbog blizine Azije. Okinava je posebno udaljena samo oko petsto milja od kineske obale.

Iako oba ostrva imaju dva protivraketna odbrambena sistema - raketni sistem zemlja-vazduh Patriot i sistem odbrane od Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) - oba bi mogla biti preplavljena velikom raketnom salvom. Gubici na ostrvima bližim Aziji na početku sukoba mogli bi biti ogromni i gotovo ih je nemoguće sprečiti. Međutim, ostrvo Vejk je teže pogoditi - i možda je jednostavno nedostupno.

Još jedan faktor, osim puke udaljenosti koji bi ostrvo Vejk održao bolje zaštićenim, bio je kopneni odbrambeni sistem Sjedinjenih Država (GBMD). Dok su raketni odbrambeni sistemi poput THAAD ili raketni odbrambeni sistem Patriot kraćeg dometa i pružaju regionalnu zaštitu, raketni sistem na kopnu Midcourse Defense ima mnogo, mnogo veći domet.

Sistem GBMD je raspoređen i na Aljasci i u Kaliforniji i posebno je dizajniran da se suprotstavi raketama većeg dometa protiv čitavih Sjedinjenih Država i Kanade. Ostrvo Vejk je verovatno samo unutar odbrambenog kišobrana presretača.

U slučaju tihookeanskog rata, američki bombarderi morali bi da izvrše veliki broj naleta na neprijateljske raketne i protivvazdušne odbrane u zapadnom Pacifiku. U tom sukobu, ostrvo Vejk bi bilo poslednja američka ispostava na Tihom okeanu koja bi mogla da digne bombe u vazduh i održi borce pored sebe podgrejanim i spremnim za polazak.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track