TURCI OBNOVILI PRAVOSLAVNI MANASTIR KOJI JE POD ZAŠTITOM UNESKA: Sumela zasjala u punom sjaju! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

konačno

TURCI OBNOVILI PRAVOSLAVNI MANASTIR KOJI JE POD ZAŠTITOM UNESKA: Sumela zasjala u punom sjaju! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Manastir Sumela, najveća turistička atrakcija na istoku crnomorske regije i jedna od najvećih u Turskoj, nakon petogodišnjeg restauracionog procesa u četvrtak je ponovo otvoren za posete, javlja Anadolija.

Manastir, koji je smešten na strmoj litici planine Karadag, u provinciji Trabzon, od 2000. godine nalazi i na UNESCO-ovoj tentativnoj listi svetske baštine. Uklesan je doslovno u steni, na visini od 1.200 metara. Nalazi se tik iznad provalije, što ga čini izuzetno geografski, istorijski i kulturološki bitnim, ali i turistički atraktivnim.

Ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Ersoj obišao je danas a potom i zvanično otvorio manastir, na kojem je završena treća i poslednja etapa restauracije.

U izjavi za medije, Ersoj je podsetio kako je manastir zbog restauracije zatvoren krajem 2015. godine, a već početkom 2016. počela restauracija.

Naglasio je kako je najvažniji i najteži deo u ovom procesu bio čišćenje i osiguravanje stene u kojoj se manastir nalazi, a zbog sve češćeg odlamanja delova stene.

1 / 5 Foto: Profimedia

„Ono što je svakako značajno naglasiti jeste da su restaurirani i neki delovi i prostorije manastira koji ranije nisu bile otvoreni za posete. Tako da i oni koji su dosad posetili manastir mogu ponovo doći jer imaju videti i nešto novo“, kazao je Ersoj.

U obnovi manastira, koja se sastoji od tri faze, izvršeno je uređenje manastira, osiguravanje stene, a za restauraciju je izdvojeno 57 miliona turskih lira (5,5 miliona evra).

Prema informacijama koje je novinar AA dobio iz Uprave za kulturu i turizam Trabzona, u okviru projekta restauriran je celokupan kompleks manastira koji čine pećinska crkva, centar čitave građevine, 10 kapela različitih veličina, dvospratna kuhinja, studentske sobe, prostorije za turiste, biblioteka, fontana, sveti izvor vode.

Na restauraciji manastira radio je tim od 100 ljudi, uključujući pet inženjera, 30 profesionalnih planinara, 55 članova tehničkog osoblja i 10 restauratora.

U okviru restauracije je na stazi koja vodi do manastira napravljena drvena platforma, drvene stepenice, obnovljeni su potporni kameni zidovi, očišćene su kosine na površini stene, postavljene čelične žičane mreže u svrhu sprečavanja nesreće od odrona kamena. Pojačani su sigurnosni elementi poput barijera i zateznih užadi. Restaurirani su i unutrašnji delovi manastira, uklonjeni su ranije postavljeni neoriginalni elementi i zamenjeni izvornim materijalima.

Stručni restauratori su najpre fotografski dokumentovali aktuelno stanje freski unutar pećinske crkve, zatim uzeli uzorke s boja i napravili analizu kojom su utvrđeni uzroci propadanja i razvijene su intervencijske metode. Uz pomoć dobivenih podataka izvršeno je njihovo oživljavanje originalnim bojama.

Gostionica, koja do sada nikada nije bila otvorena za posjetioce, zatim kapela, kelije, podrumi, kao i terase severno od manastira su potpuno restaurirane i prvi put će biti otvorene za posetioce.

Kurir.rs/Anadolija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track