POSLEDNJA POSETA VELIKOJ BRITANIJI Merkel se sastala sa Džonsonom, preko video veze govoriće i na sednici britanske vlade
Foto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

džonson će pokušati da je ubedi da ukine kovid ograničenja

POSLEDNJA POSETA VELIKOJ BRITANIJI Merkel se sastala sa Džonsonom, preko video veze govoriće i na sednici britanske vlade

Planeta -

Britanski premijer Boris DŽonson će verovatno pokušati da ubedi nemačku kancelarku Angelu Merkel da odustane od najavljenih kovid ograničenja za britanske putnike, u trenutku kada nemačka kancelarka boravi u svojoj poslednjoj poseti Britaniji pre nego što krajem godine ode sa te funkcije.

DŽonson će danas razgovarati sa Merkelovom u svojoj rezidenciji, a očekuje se da će kancelarka, putem video veze, govoriti i na sednici britanske vlade, postavši tako prvi strani lider posle Bila Klintona koji je imao takvu priliku, prenosi agencija AP.

Na dnevnom redu razgovora verovatno će biti putovanja između Ujedinjenog i Evropske unije, jer je Merkelova vršila pritisak na lidere EU da nametnu stroge karantinske zahteve za dolaske putnika iz Britanije, bez obzira da li su vakcinisani.

Merkel tvrdi da je ta mera neophodna zarad suzbijanja širenja zaraznijeg delta soja, koji je sada dominantan tip kovida-19 širom Britanije.

Očekuje se da će se britanska kraljica Elizabeta II sastati sa Merkelovom, jer kancelarka ima niz oproštajnih putovanja pre nego što napusti svoju funkciju.

Ovo je njena 22. poseta Britaniji od preuzimanja vlasti 2005. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja