RUSKE PODMORNICE ČETVRTE GENERACIJE NA ARTIKU VEŽBAJU: Počelo ispitivanje oružja na dubinama preko 500 metara
Foto: Profimedia

Ispitivanje

RUSKE PODMORNICE ČETVRTE GENERACIJE NA ARTIKU VEŽBAJU: Počelo ispitivanje oružja na dubinama preko 500 metara

Planeta -

Rusija je započela specijalne vojne vežbe tokom kojih će se ispitivati sistemi i naoružanje podmornica u velikim dubinama Barencovog i Norveškog mora, saopštila je ruska Severna flota.

"U vežbama učestvuju posade nekoliko podmornica, uključujući i one četvrte generacije", navodi se u saopštenju.

Oružje će se ispitivati na dubinama preko 500 metara, što je krajnja granica za većinu savremenih podmornica, prenosi Sputnjik.

Inače u pitanju je osim podmornica klase Borej i Jasen i Belgorod, najveća podmornica izgrađena u poslednjih 30 godina isplovila je nekoliko dana posle sukoba Moskve sa Londonom oko britanskog razarača Difender u Crnom moru.

Stručnjaci strahuju da bi 24 metra duga torpeda, nazvana Posejdon, kojima je podmornica opremljena mogla da izazovu podvodni, radioaktivni cunami i izazovu talase visoke 90 metara i unište priobalne gradove.

Ogromna podmornica pod nadzorom je tajanstvenog Glavnog direktorata za podvodna istraživanja i veruje se da je od suštinske važnosti za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Veruje se i da je podmornica opremljena sa šest nuklearnih torpeda od kojih svaki može da ponese bojeve glave sa eksplozivnom moći od dve megatone, što je 130 puta snažnije od bombe koja je pala na Hirošimu.

Vojne vežbe se odvijaju prema planu i trajaće nekoliko dana.

Početkom juna u Barencovom moru održani su morski manevri. Više od 20 brodova i podmornica uvežbavalo je zaštitu arktičkih granica uz podršku 10 aviona i helikoptera.

Kurir.rs/Tanjug/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track