PROTESTI ŠIROM BRAZILA: Demonstranti traže opoziv predsednika Bolsonara zbog vakcina protiv korona virusa
Foto: EPA

HAOS

PROTESTI ŠIROM BRAZILA: Demonstranti traže opoziv predsednika Bolsonara zbog vakcina protiv korona virusa

Planeta -

Veliki broj demonstranata danas na ulicama gradova Brazila traži opoziv predsednika Žaira Bolsonara i još vakcina za borbu protiv pandemije korona virusa, jer se zemlja suočava sa drugom najsmrtonosnijom epidemijom na svetu posle SAD.

U petak je sudija Vrhovnog suda Rosa Veber odobrila otvaranje istrage protiv Bolsonara, zbog navodnih nepravilnosti u nabavci vakcina od indijskog dobavljača.

Protesti koji su prvobitno bili zakazani za 24. jul, održani su danas nakon što su dokazi o nepravilnostima, u vezi sa ugovorom za vakcine, predstavljeni pred senatskim odborom koji istražuje postupanje savezne vlade tokom pandemije.

Do 14 časova okupilo se na hiljade ljudi u najmanje 13 velikih gradova, na demonstracijama koje su planirane da se održe u 315 brazilskih gradova u 15 saveznih država, a kasnije tokom dana trebalo bi da se održi još protesta, uključujući i najveći predviđen za brazilski grad Sao Paulo, prenosi Rojters.

Brazil
foto: EPA

Bolsonaro je otpustio je 1. jula zvaničnika Ministarstva zdravlja, pošto su mediji izvestili da je tražio mito kod ugovoranja vakcina, a u obraćanju na televiziji, brazilski predsednik je oštro demantovao nalaze istrage Senata i poručio da ga neistinama ne mogu naterati da se povuče.

U utorak je Brazil suspendovao ugovor za vakcine vredan 321 milion dolara sa Barat Biotekom, nakon navoda o neprimernom pritisku iz ministarstva, ali su indijska kompanija i vlada demantovali ove navode.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track