AVGANISTANSKI VOJNICI PRED TALIBANIMA BEŽE U TADŽIKISTAN, A VLADA NAJAVLJUJE: Krećemo sigurno u protivnapad! VIDEO
Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

drama

AVGANISTANSKI VOJNICI PRED TALIBANIMA BEŽE U TADŽIKISTAN, A VLADA NAJAVLJUJE: Krećemo sigurno u protivnapad! VIDEO

Planeta -

Avganistanske vladine snage planiraju kontraofanzivu u severnim provincijama te zemlje nakon što su izgubile dosta teritorije od talibana, izjavila je ruska novinska agencija RIA savetnika avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Hamdula Mohib rekao je RIA-i u intervjuu u ponedeljak da vladine snage nisu očekivale talibansku ofanzivu, ali da će "apsolutno, definitivno" izvršiti kontranapad.

Pohod Talibana kroz severni Avganistan dobio je na snazi preko noći zauzimanjem nekoliko okruga od bega avganistanskih snaga, od kojih je nekoliko stotina prebeglo preko granice u susedni Tadžikistan, rekli su zvaničnici.

U ponedeljak je odbor Tadžikistana za nacionalnu bezbednost rekao da je 1.037 avganistanskih vladinih vojnika pobeglo u bivšu sovjetsku zemlju "kako bi spasili svoje živote" nakon sukoba sa talibanima tokom noći.

"Uzimajući u obzir princip dobrosusedstva i pridržavajući se stava o mešanju u unutrašnje stvari Avganistana, vojnom osoblju avganistanskih vladinih snaga bilo je dozvoljeno da uđe na tadžikistansku teritoriju", rekao je komitet u izjavi koju je državna informativna agencija Kovar.

Rečeno je da su talibani preuzeli "potpunu kontrolu" nad šest okruga provincije Badakshan koja se graniči sa Tadžikistanom na severoistoku Avganistana.

Talibani sada kontrolišu otprilike trećinu od svih 421 okruga i okružnih centara u Avganistanu.

Najznačajniji dobici grupe ostvareni su u severnoj polovini zemlje, tradicionalnom uporištu ratnih zapovednika saveznika SAD-a koji su im pomogli da ih poraze 2001. godine.

Nekoliko stotina avganistanskih vojnika već je prešlo u Tadžikistan nakon što su talibani pokrenuli napad početkom maja.

Borci su zauzeli desetine avganistanskih okruga, izazivajući strah da će se avganistanska vojska srušiti nakon što se američke i međunarodne trupe u septembru dovrše povlačenje iz zemlje.

Američki predsednik Džo Bajden naredio je odlazak svih američkih snaga iz Avganistana do ovogodišnje 20. godišnjice napada 11. septembra koji su pokrenuli invaziju.

Napuštene i bez stvari, porodice su prinuđene da pobegnu iz Kandahara nakon što su započele žestoke borbe avganistanskih vladinih snaga i talibana, a mnogi su Avganistanci zabrinuti zbog bezbednosne situacije nakon odlaska američkih snaga.

"Nema mira. Ako je ovde došao jedan helikopter, to će biti dovoljno za ceo Kandahar. Zašto ne koriste helikoptere protiv njih? Ako me ubiju, ko bi onda čuvao moju decu? " stanovnik Kandaharovog Pandžvaija rekao je Al Džaziri.

Kurir.rs/Al Džazira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track