I JUŽNA KOREJA RAZVILA SUPERORUŽJE: Seul se pridružio elitnoj grupi zemalja, šalje moćnu poruku Pjongjangu! VIDEO
Foto: EPA-EFE/YONHAP

uspeo test

I JUŽNA KOREJA RAZVILA SUPERORUŽJE: Seul se pridružio elitnoj grupi zemalja, šalje moćnu poruku Pjongjangu! VIDEO

Planeta -

Južna Koreja se očigledno pridružila elitnoj grupi vojnih sila koja je uspešno razvila praktičnu balističku raketu lansiranu sa podmornice ili SLBM. Iako detalji ostaju oskudni, lokalni mediji izveštavaju da je test rakete u vodi bio uspešan. Ako Seul sada napreduje ka tome što će na svojoj podmorničkoj floti primeniti operativnu SLBM sposobnost, postaće jedina država koja nije nuklearno naoružana koja je uvela ovu vrstu oružja.

Južnokorejski emiter vesti ITN izvestio je o uspešnom lansiranju SLBM-a pod vodom, pozivajući se na potvrdu neimenovanog vojnog zvaničnika. Ono što nije jasno je tačno koji je tip projektila u pitanju, iako se čini da je lansiran sa potopljene teglenice, a ne iz podmornice Ratne mornarice Republike Koreje (ROKN). Ovo je standardni postupak za početna ispitivanja oružja ove klase pre nego što se uđe u podmornicu.

ITN opisuje SLBM uključen u test kao modifikovanu balističku raketu Hiunmu 2B kojoj pripisuje maksimalni domet od oko 300 milja. SLBM verzija ovog oružja navodno je poznata kao K-SLBM ili Hiunmu 4-4.

Ovaj poslednji izveštaj o razvoju dogodio se nakon lansiranja SLBM-a iz zemaljskog ispitnog objekta u Anheungu krajem prošle godine.

Prema ITN-u, ROKN bi trebalo da primi prvu od svojih autohtonih podmornica klase Dosan An Čango kasnije ovog meseca i očekuje se da će ovo biti prvo plovilo te službe sposobno da nosi SLBM. Trenutno, početni čamac "završava procenu sistema lansiranja torpednog mamca", prema istom izvoru.

"Pretpostavljam da mornarica još uvek nije u fazi da može lansirati SLBM iz ronjene podmornice", rekao je drugi neimenovani vojni zvaničnik za Jonhap Njuz. "Međutim, koliko znam, u toku je tehnički razvoj za sticanje potrebnih sposobnosti." Čini se da bi to takođe ukazivalo na činjenicu da će ROKN steći sposobnost podređenog avio-bacionog sistema (SLBM) kada pušta u rad prvu od ovih novih podmornica, moguće u narednih nekoliko nedelja.

Imajući to na umu, Jonhap dalje izveštava da bi podmornica u klasi Dosan An Čango mogla da "izvrši probno lansiranje novog SLBM-a".

Klasa Dosan An Čango, koja je razvijena u okviru treće faze korejskog programa za podmornice Atak, ili XXX-III, ima predviđenih šest ćelija sa sistemom vertikalnog lansiranja (VLS) koje će moći da prime SLBM ili krstareće rakete. Očekuje se da će naredni brodovi u klasi povećati kapacitet na 10 VLS ćelija.

Klasa Dosan An Čango znatno je veća od bilo koje prethodne podmornice ROKN, sa oko 3.000 tona, i opremljena je naprednim pogonskim sistemom zasnovanim na litijum-jonskim baterijama, nezavisnim od vazduha.

Uprkos nedostatku zvaničnih detalja, činjenica da je Seul radio na programu za upravljanje robama (SLBM) poznata je više od pet godina - ovde možete pročitati naše početno izveštavanje. Njegov razvoj paralelno proučava praktičnost buduće podmornice na nuklearni pogon.

Do sada, međutim, nije bilo zvaničnog priznanja od Seula da namerava da uputi SLBM na klasu Dosan An Čango, iako bi se činilo da je ovo jedina realna opcija, barem u kratkom roku.

Štaviše, od prošlog meseca Južnoj Koreji je dozvoljeno da razvija balističke rakete sposobne da dostignu ciljeve daleko izvan Korejskog poluostrva nakon što su SAD. Predsednik Džo Bajden i predsednik Južne Koreje Mun Džae-in složili su se da ukinu prethodna ograničenja koja su bila na snazi od 1979. Iako su ove smernice ažurirane u nekoliko navrata, nedavno su ograničile Seul na razvoj raketa sa maksimalnim dometom od 500 milja.

Ova promena mogla bi otvoriti vrata Južnoj Koreji koja razvija SLBM dometa većeg od 500 milja, a sigurno preko 300 milja pripisanih Hiunmu 2B.

"Bez ograničenja dometa raketa, posmatrači veruju da će Južna Koreja verovatno dati prioritet razvoju balističkih raketa srednjeg dometa sa maksimalnim dometom od 1.000-5.000 kilometara sposobnih za postizanje ciljeva izvan Korejskog poluostrva", izvestio je Militari Njuz prošlog meseca. "Takođe je moguće da bi Seul mogao da pokuša da razvije balističke rakete podmornice daljnjeg dometa ili da sprovede istraživanje o hipersoničnom oružju."

Ipak, tačno koliko rakete mogu da drže ove nove podmornice ostaje da se razume, ali budući dizajni podmornica mogli bi se proširiti na vertikalne mogućnosti lansiranja.

Očigledne ambicije Južne Koreje u vezi sa SLBM moraju se sagledati u kontekstu povećanih tenzija sa Severnom Korejom poslednjih godina, kao i razvojem balističkih raketa koje je lansirala sopstvena podmornica. Naravno, izvan svog još uvek misterioznog SLBM programa, Pjongjang je takođe veoma aktivan u razvoju različitih kopnenih nuklearnih oružja i sistema za isporuku.

SLBM proširenog dometa, tipa koji bi sada bio dozvoljen sa demiZbog prethodnih ograničenja, takođe bi Južnoj Koreji obezbedilo sredstvo za odvraćanje potencijalnih neprijatelja dalje, poput Kine i Rusije.

Ono što je verovatno prva severnokorejska operativna podmornica naoružana nuklearnim oružjem viđena u izgradnji tokom jedne od Kiminih inspekcija.

Pre svega, međutim, postavlja se pitanje kako bi Južna Koreja zaista imala koristi od SLBM sposobnosti. ROKN već ima svoje podmornice lansirane krstareće rakete, pružajući još jedno preživelo sredstvo za isporuku konvencionalne bojeve glave. A, ukoliko sukob sa severom eskalira do nuklearne razmene, Južna Koreja treba da dobije zaštitu od američkog nuklearnog kišobrana.

Iako je status podmorskog programa na nuklearni pogon u Seulu trenutno nejasan, dizajn s konvencionalnim pogonom, poput klase Dosan An Čango, koja je nekad bila opremljena SLBM-ima, pružio bi nešto slično sposobnosti drugog udara, iako uobičajenoj, koja bi pomogla da se odvrati napad od Sever. Tokom sukoba, Južna Koreja vidi svoj sve sposobniji arsenal balističkih projektila od suštinskog značaja za pogađanje kritičnih ciljeva na celom severu, a kinetička energija koju pruža balistička raketa omogućava daleko veći prodor prema bunkerima i ciljevima kritičnog režima od krstarećih raketa ili najdirektnijeg napada oružje. Takođe je daleko teže odbraniti se od njih. Sve o ovoj strategiji možete pročitati ovde.

Zatim postoji perspektiva da, na kraju, Seul posmatra nuklearni teret za nove SLBM u nastajanju. Moguće je da Južna Koreja na nezavisno nuklearno odvraćanje gleda kao na krajnju zaštitu protiv severnokorejske agresije, ali, opet, o tome nema zvanične potvrde. Međutim, mogao bi se izneti argument da bi napredna podmornica naoružana SLBM sa nuklearnom dlavom bila jedan od načina za odbijanje pretnji sa severa, bez potrebe da se oslanja na Sjedinjene Države. Sve to dolazi dok Severna Koreja izgleda spremna da u ne tako dalekoj budućnosti rasporedi svoju prvu podmornicu naoružanu nuklearnim oružjem.

Preostaje da se vidi kako će Južna Koreja nastaviti sa svojim programom za upravljanje SLBM-om, kada možemo videti da je to oružje raspoređeno i postoje li dugoročniji planovi za rakete većeg dometa, pa čak i nuklearne bojeve glave. Mogao bi biti slučaj da Seul sledi SLBM na koji bi se nuklearna bojeva glava mogla dodati kao vrsta osiguranja, ukoliko Severna Koreja dramatično proširi svoj vlastiti podmorski nuklearni arsenal i / ili ako se geopolitički vetrovi promene između Seula i SAD. Takav kakav je, konvencionalni SLBM nudi samo ograničenu vrednost odvraćanja i ne menja značajno stratešku ravnotežu u regionu.

Za sada, međutim, izveštaji o ovom uspešnom testu podvodnih projektila sugerišu da se zemlja pridružila odabranoj grupi država sposobnih da projektuju i uspešno testiraju sopstvene SLBM. Imajući u vidu poteškoće u savladavanju ovih tehnologija, ovo je samo po sebi značajno dostignuće.

Kurir.rs/Drive

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track